Raakileen hailakkuus johtuu lehtivihreästä. Antosyaanit selittävät värin muuttumisen mansikan kypsyessä. 

© Shutterstock

Miksi mansikka punertuu?

Mansikan punainen väri johtuu solunesteen väriaineista. Ne saavat ihmiset ja siemeniä levittävät eläimet kiinnostumaan mansikasta.

maanantai 10. heinäkuuta 2017

Kypsän mansikan punaisuuden taustalla on ryhmä kasvien solunesteessä esiintyviä väriaineita. 

Niitä kutsutaan antosyaaneiksi. Väriskaala ulottuu punaisesta violetin kautta siniseen. 

>> Lue lisää luonnon ihmeellisestä maailmasta. Tilaa Tieteen Kuvalehti tästä. 

Kun mansikat ovat vielä täysin raakoja, solujen klorofylli eli lehtivihreä saa ne vihertämään. Kypsymisen aikana mansikoissa tapahtuu monenlaisia muutoksia, jotka ilmenevät paitsi koon kasvamisena myös värin vaihtumisena. 

Mansikan väri ja maku houkuttaa

Entsyymit alkavat hajottaa klorofylliä ja muuttaa tärkkelystä sokeriksi. Sokerilla on kaksi tärkeää tehtävää. Ensinnäkin se tekee mansikoista makeita. 

Siksi eläimet syövät niitä mielellään. Tästä on hyötyä kasville, koska sen siemenet leviävät ulosteiden mukana. 

Toiseksi soke ri osallistuu kemiallisiin reaktioihin, joiden tuloksena värittömistä antosyanidiineista syntyy värillisiä anto syaaneja. Niiden ansiosta mansikka punertuu.

HEDELMILLÄ VOI OLLA YHTEISPELIÄ


  • Kypsyminen: Ilmaa kevyempi, helposti syttyvä kaasu eteeni toimii kasvi- hormonina, joka jouduttaa hedelmien kypsymistä ja lehtien lakastumista. Monet hedelmät jatkavat eteenin vaikutuksesta kypsymistä vielä poimimisen jälkeen. Lähekkäiset hedelmät voivat kiihdyttää toistensa kypsymistä vapauttamalla eteeniä. Eteenin avulla on mahdollista saada hedelmät kypsymään samaan aikaan puutarhassa tai kypsyttää raakana kuljetetut hedelmät maahantuojan varastossa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: