Karotenoidi suojaa kasveja auringolta

Ihmisen ja eläinten iho palaa auringossa. Mikä suojaa kasveja palamiselta?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Kun eliö altistuu liialliselle auringonsäteilylle, sen pintasolukon sisältämä happi alkaa muodostaa niin sanottuja vapaita radikaaleja, jotka tuhoavat soluja. Tämä koskee myös kasveja, mutta niillä on suojamekanismi, joka ehkäisee soluvaurioita. Kun kasvi saa liikaa auringonvaloa, niiden soluissa syntyy tseaksantiini-nimistä karotenoidia. Sen vaikutuksesta pintasolukon lehtivihreään siirtyy elektroneja, jotka estävät vapaita radikaaleja muodostumasta. Tämän jälkeen positiivisesti varautunut tseaksantiini kiinnittyy negatiivisesti varautuneeseen lehtivihreään, minkä seurauksena liiallinen auringonsäteily muuttuu kasvissa vaarattomaksi lämmöksi. Tseaksantiinin vaikutus on tunnettu pitkään, mutta sen synty- ja toimintamekanismi selvisi vasta äskettäin Kalifornian yliopiston tutkimuksessa, jossa selvitettiin pinaatin lehtien reagointia auringonvaloon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: