Frank Rack

Antarktiksen jään alta löytyi elämää

Yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän Whillansjärvestä ottama vesinäyte sisälsi bakteereja. Löytö on ensimmäinen laatuaan.

torstai 23. toukokuuta 2013

Syvältä Antarktiksen jäätikön alta on löydetty ensimmäistä kertaa elämän merkkejä. Yhdysvaltalaistutkijat läpäisivät kannen poralla, joka sulattaa jäätä lämpimällä vedellä. Viime tammikuussa he tekivät sillä noin 800 metriä pitkän reiän jäänalaiseen Whillansjärveen.

30 litran järvivesinäytteestä löytyi hämmästyttävän paljon pieneliöstöä. Kun sitä tutkittiin laboratoriossa, todettiin, että Whillansjärvessä voi esiintyä noin 1?000 bakteeria millilitrassa vettä.

Ensimmäiset elämän merkit Antarktiksen jään alta

Eliötiheys yllätti kaikki asiantuntijat, sillä Antarktiksen paikoin 4?500 metriä paksun jääpeitteen alla ei ole koskaan aikaisemmin havaittu elämää.

59 neliökilometrin laajuinen Whillansjärvi sijaitsee Etelämantereen länsiosassa. Se on varsin matala, sillä siinä on vettä vain pari metriä. Veden vähyys ei kuitenkaan vähennä paikan tutkimusarvoa, sillä nykykäsityksen mukaan Whillansjärvi umpioitui vähintään puoli miljoonaa vuotta sitten.

Koska tuolloinen vesieliöstö joutui eristyksiin, se jatkoi kehitystään ilman ympäristön vaikutusta. Siksi Whillansjärven pieneliöt voivat valaista ainutlaatuisella tavalla evoluutiota.

Jäätikön alla sinnittelevät eliöt kiinnostavat myös niitä tutkijoita, jotka etsivät elämän merkkejä avaruudesta. Ne auttavat arvioimaan esimerkiksi sitä, tarjoaako Mars vaikkapa bakteereille sopivia elinympäristöjä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: