Hole in iceberg

Miten jäävuori reikiintyy?

Olen nähnyt kuvia jäävuorista, joiden läpi vesi pääsee kulkemaan kuin sillan ali. Miten nämä reiät syntyvät?

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Jäävuoriin muodostuu aukkoja erityisesti eroosioksi kutsutun kulumisprosessin takia.

Kuluminen johtuu eri ympäristötekijöistä, kuten ilmavirtauksista ja aalloista. Yleensä reikiä syntyy niihin kohtiin, joissa jään pinta on valmiiksi kuopalla tai sen rakenne on huokoista.

Eroosiolle altistavat ilmakuplat, sillä haurastuttamalla jäätä ne tekevät siitä helposti murenevaa. Kesäisin taas jäävuori sulaa tavallisesti nopeammin niistä osista, jotka ovat ympäristöään tummempia, sillä aurinko lämmittää niitä voimakkaammin.

Kun jäävuoreen syntyy sopivankokoinen kolo, se voi laajeta vinhaa vauhtia etenkin, jos se sijaitsee aivan vedenpinnan tuntumassa. Ontelossa vallitsevat meren aaltojen kannalta hyvin samankaltaiset olosuhteet kuin kapeassa lahdessa, jonka pohjukkaan nousuvesi pääsee puristumaan valtavalla voimalla. Koska aallon energiasta valtaosa kohdistuu kuopan perälle, takomisen seurauksena jää ohenee ohenemistaan, kunnes syntyy reikä.

Vain noin kymmenesosa jäävuoresta on vedenpinnan yläpuolella. Koska vesi on tiheämpää kuin jää, jäävuori kohoaa sitä mukaa kuin sen näkyvissä oleva huippu kevenee kulumisen ja sulamisen takia. Kun jäävuoreen syntynyt tunneli nousee niin, että aallot pääsevät lyömään sen läpi, vesi alkaa syödä sen reunoja. Läpimitta voi kasvaa niin kauan kuin jäätä riittää. Jos aukon alaosa on veden peitossa, yläosa näyttää aivan kaarisillalta.

Jää joutuu taipumaan luonnonvoimien edessä

Jäävuoriin ehtii usein muodostua eroosion seurauksena erikokoisia reikiä, ennen kuin ne hajoavat ja sulavat meressä kelluessaan.

1. Länsi-Grönlannin rannikolla Upernavikin eteläpuolella liikkuessaan jäävuori oli ehjä.

2. Tuuli ja vesi syövyttivät jäävuoren huippua niin, että siihen syntyi aikamoinen aukko.

3. Myöhemmin toisesta suunnasta otettu kuva paljasti tunnelin katon romahtaneen.

4. Jäävuori jatkoi hajoamistaan. Kappaleet murenivat ja sulivat lopulta kokonaan.

Sulamisvesi kaivaa pystysuoria tunneleita

Virtaava vesi saa aikaan kuilumaisia jäätikkökaivoja. Niitä syntyy paitsi sulamisvesijärvien, -virtojen ja -putousten yhteyteen myös railoihin, kun vesi tunkeutuu jään läpi kohti kallioperää lähes pystysuoraan. Joki tai järvi voi menettää vetensä, kun pohjaan aukeaa jäätikkökaivo.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: