Ice on lake

Miksi suurten järvien jää laulaa?

Talvella järven rannalla tai jäällä liikkuva voi kuulla äänen, joka kuulostaa siltä kuin jää laulaisi. Miten ääni syntyy?

maanantai 15. elokuuta 2011

Jään laulu on itse asiassa murtuvan jään ritinää ja ujellusta. Kun järven jääpeitteeseen syntyy ohut railo tai repeämä, joka leviää nopeasti yli koko järven, jää alkaa värähdellä. Kun värähtely etenee ilmassa, se voi kuulostaa laululta. Sama ilmiö saa rautatiekiskot ujeltamaan, kun juna on lähestymässä. Jos osuu oikeaan paikkaan jäällä tai rannalla, voi kuulla, miten syntyvän railon ääni lähenee.

Jäähän voi tulla railoja ja murtumia monesta syystä. Taustalla on kuitenkin aina jäähän syntynyt jännitys, joka purkautuu. Samankaltainen ilmiö saa aikaan maanjäristykset: maankuoren laattojen osuessa toisiinsa laatan johonkin osaan syntyy jännitys, joka lopulta purkautuu maanjäristyksenä. Talvisen järven jään värähtelyt ja niiden aikaansaamat äänet ovat siis tavallaan jäänjäristyksiä.

Jääpeitteen jännitystilan aiheuttaja voi olla ilmanpaineen muutos. Kun ilmanpaine nousee tai laskee, jää seuraa muutosta. Koska jää on jäykkää, se voi muuttaa muotoaan vain murtumalla. Myös lämpötila vaikuttaa. Jää puristuu sitä pienempään tilaan, mitä kylmempää se on. Pakkasen kiristyessä jää pakkautuu tiiviimpään ja voi siksi repeillä. Suurilla järvillä myös vuorovesi voi murtaa jäätä.

Parhaiten laulavat laajat järvet. Alle 10?000 neliömetrin laajuisessa jäässä ei tahdo syntyä kyllin pitkiä repeämiä.

Jäätä laulattavat:

Ilmanpaineen muutos

Lämpötilan vaihdos

Vuorovesi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: