Gletcher

Painovoima paljastaa sulavat jäätiköt

Jäätiköiden sulaminen on suurin syy siihen, että merenpinnan taso nousee. Sulaminen ei ole mikään uutinen, mutta nyt sitä voidaan mitata entistä tarkemmin.

tiistai 1. toukokuuta 2012

Maailmassa on yli 160?000 jäätikköä, mutta vain 120 niistä on tutkittu niin, että tiedetään, paljonko sulamisvesiä niistä tulee. Lisäksi ainoastaan 37:ää jäätikköä on seurattu 30 vuoden ajan. Nyt yhdysvaltalaisessa Coloradon yliopistossa jäätiköitä on tarkkailtu uudella menetelmällä: mittaamalla Maan painovoimaa.

Tietyn alueen paikallinen painovoima riippuu maapallon tiheydestä ja esimerkiksi vuorten, merien ja jäätiköiden massasta.

Kun jäätiköt sulavat, vedet virtaavat mereen, jolloin jäätikön massa ja siten alueen painovoima pienenevät. Nasan ja Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen DLR:n vuonna 2002 laukaisema GRACE-satelliitti havainnoi paikallisia painovoimamuutoksia. Tietojen analysoinnin jälkeen tutkijat totesivat, että jäätikköalueiden sulaminen on kymmenen viime vuoden aikana nostanut merenpintaa 1,5 millimetriä eli hieman vähemmän kuin on oletettu.

Grönlannin mannerjään ja Antarktiksen sulaminen aiheuttavat 72 prosenttia merenpinnan noususta. Niiden jälkeen eniten sulavat Kanadassa, Alaskassa, Islannissa ja Etelä-Amerikassa sijaitsevat jäätiköt. Tutkimuksessa selvisi hieman yllättäen, että Himalajan jäätiköt sulavat noin kymmenen kertaa hitaammin kuin aiemmin on arvioitu.

Vesi sulaa näiltä alueilta

Sinisillä alueilla jäätiköt ovat sulaneet, punaisilla taas kasvaneet. Kartasta puuttuvat Grönlannin mannerjäätikkö ja Antarktiksen jääpeite.

Asteikko ilmoittaa, miten paljon jäätikkö on sulanut tai kasvanut senttimetreinä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: