Antarktis tyngdekraft

Antarktis sulaa ja muuttaa Maan painovoimaa

Jäätiköiden pienenemisellä on jo paikallista painovoimavaikutusta.

tiistai 27. tammikuuta 2015

Antarktis: Jääpeite hupenee ja painovoima heikentyy

Etelämantereen länsiosien jääpeite on huvennut siinä määrin, että se vaikuttaa painovoimaan. Asia kävi ilmi Euroopan avaruusjärjestön eli ESAn GOCE-kaukokartoitussatelliitin välittämistä tiedoista.

Vuosina 2009–2012 kerätty aineisto selvensi perusteellisesti painovoiman vaihteluja eri maanosissa. Painovoimassahan esiintyy luonnollista paikallista vaihtelua esimerkiksi vuoristojen ja syvänmerenhautojen vuoksi.

Satelliittimittausten mukaan Länsi-Antarktiksen jäämassan väheneminen miljardeilla tonneilla on johtanut siihen, että painovoima on heikentynyt siellä. Toisen ESAn satelliitin ansiosta tiedetään, että sulamisnopeus kolminkertaistui vuosina 2009– 2012. Jos jäätiköt sulavat, merenpinta nousee yli kolme metriä.

Jää sulaa ennätysvauhtia

Euroopan avaruusjärjestön satelliiteilla kerätyn tutkimusaineiston valossa näyttää siltä, että läntisistä manner- ja lauttajäätiköistä häviää joka vuosi miljardeja tonneja jäätä.

Antarktiksessa jää sulaa miljardien tonnien vuosivauhtia. Sulaminen heikentää jäämassojen painovoimaa.

Antarktis piilottelee vuoristoa

Kolme kilometriä Antarktiksen jään alla on korkeita vuoria ja syviä järviä. Lue lisää siitä, miten jäänalaista maisemaa kartoitetaan ja mihin tietoja voidaan käyttää:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: