tranporting iceberg

Afrikkalaisille arktista juomavettä?

Ranskalaisinsinööri kaavailee jääkuljetuksia Pohjois-Amerikasta Länsi-Afrikkaan.

maanantai 21. marraskuuta 2011

Pohjoisilla leveysasteilla makeaa vettä on jäähän sitoutuneena niin paljon, että sitä riittäisi hyvinkin myös kuivuudesta kärsivien etelämaiden asukkaiden tarpeisiin. Ranskalaisinsinööri Georges Mougin onkin kehittänyt keinoja, joilla arktisilta seuduilta voitaisiin siirtää jäätä aina päiväntasaajalle asti. Hän on ideoinut hinaajan, joka vetäisi jäävuoria esimerkiksi Kanadan koillisrannikolta Länsi-Afrikkaan.

Mougin on selvittänyt laatimiensa tietokonemallien avulla kuljetusten ongelmia ja niiden mahdollisia ratkaisuja. Hänen mukaansa Newfoundlandista voitaisiin hinata seitsemän miljoonaa tonnia painava jäävuori Kanariansaarille 141 päivässä. Sulamisvedellä saataisiin tyydytettyä 35?000 ihmisen juomaveden tarve vuodeksi.

Coated iceberg

Ideaa ei ole kuitenkaan helppo toteuttaa käytännössä. Jäävuoren hinaaminen on vaarallista monestakin syystä. Sulaessaan joka tapauksessa haurastuva jäämassa voisi hajota aallokossa. Siitä irtoavat lohkareet saattaisivat aiheuttaa jopa 60-metrisiä hyökyaaltoja. Silloin hinaaja olisi varmasti pulassa, ellei sitten uppoaisi heti. Mougin esittää ratkaisuksi eristävää katetta, joka hillitsisi veden ja ilman kulutusvaikutusta.

Seitsemän tonnisen jäävuoren siirto Kanadasta Kanariansaarille maksaisi vajaat kahdeksan miljoonaa euroa. Vesilitralle tulisi näin hintaa toista euroa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: