Owls

Ilmastonmuutos suosii ruskeita lehtopöllöjä

Ilmastonmuutoksen vuoksi ruskeat lehtopöllöt selviytyvät Suomen luonnossa paremmin talvesta kuin harmaat lehtopöllöt.

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Ilmaston lämpeneminen ilmenee muun muassa lintujen väreissä. Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että lehtopöllöjen ruskea värimuoto runsastuu, kun talvet muuttuvat leudommiksi. Runsaslumiset talvet taas suosivat harmaahöyhenistä muotoa.

Patrik Karellin johtamassa tutkimuksessa selvitettiin eri värimuotojen yleisyyttä vuodesta 1978 alkaen kerätyn aineiston perusteella. Vielä 1980-luvun alussa ruskeiden yksilöiden osuus oli 30 prosenttia. 30 vuotta myöhemmin ruskeita oli puolet kaikista lehtopöllöistä.

Muutos selittyy osittain siitä, että vähälumisina talvina ruskeat lehtopöllöt eivät ole yhtä helposti saalistajien havaittavissa kuin runsaslumisina talvina. Lehtopöllöjen värejä säätelevät geenit liittyvät kuitenkin myös aineenvaihduntaan. Harmaiden lehtopöllöjen elimistö toimii ikään kuin säästöliekillä, mikä on eduksi niukkoina aikoina kuten kovina talvina. Kun talvet leudontuvat ja ravintoa on saatavilla enemmän, yhä useampi vilkasaineenvaihduntainen ruskea pöllö selviytyy kevääseen ja pääsee jatkamaan sukuaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: