Idyllinen järvi

Idyllinen järvi on tikittävä aikapommi

Kivujärven pohjassa on valtava määrä räjähtävää kaasua. Kun räjähdys tapahtuu, kaikki elämä järven ympärillä tukehtuu.

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016 teksti Jesper Bindslev & Stine Overbye

Kaksi miljoonaa ihmistä elää kirjaimellisesti katastrofin äärellä. Nämä ihmiset asuvat milloin tahansa räjähtävän Kivujärven rannalla.

Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajalla sijaitseva järvi on maailman syvimpiä. Noin 485 metriä syvän järven pohjassa on noin 60 miljardia kuutiometriä metaanikaasua ja 300 miljardia kuutiometriä hiilidioksidia.

Normaalisti vesimassat pidättelevät kaasuja pohjassa, mutta tulivuorenpurkaus tai maanjäristys voi päästää ne vapaaksi, jolloin kaikki järven ympärillä oleva elämä voi tuhoutua hetkessä.

Räjähdys vei 1 700 ihmisen hengen

Kivujärvi on yksi Länsi- ja Keski-Afrikassa runsaasti hiilidioksidia sisältävistä järvistä. Vuonna 1986 toinen järvi, Kamerunissa sijaitseva Nyosjärvi, räjähti ja tappoi 1 700 ihmistä.

Kivujärvi on kolmesta kaasujärvestä vaarallisin, sillä se sisältää eniten kaasua ja sen ympäristö on tiheimmin asutettu.

Muinaisten eläinten jäännökset kertovat, että Kivujärven ympärillä on tapahtunut joukkotuho vähintään kerran tuhannessa vuodessa. Mutta kukaan ei tiedä, milloin järvi räjähtää seuraavan kerran.

Valtavat kaasumuodostumat eivät ole pelkästään paha asia: Ruanda on alkanut hyödyntää järven metaania sähköntuotannossa.

Maanjäristyksestä muodostui myrkyllinen kaasupilvi

Voit lukea lisää Nyosjärven muuttumisesta pelottavaksi tappajaksi vuonna 1986 seuraavasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: