huippuvuoret1

Lähde arktiselle risteilylle Tieteen Kuvalehden kanssa

Nyt pääset perinteikkäällä MS Nordstjernen -aluksella tutkimusristeilylle aivan pohjoisnavan portille eli Huippuvuorille. Huippuvuoret tarjoavat ainutlaatuiseen luontoelämyksen ja kurkistuksen tutkimusretkeilijöiden ja valaanpyyntäjien elämään.

torstai 19. marraskuuta 2015

"Jääkarhu tyyrpuurin puolella"

Huuto kajahtaa yhtäkkiä laivan kaiuttimista, ja vaikka maittava pääruoka on kesken, ruokailutila tyhjenee ennätysajassa. Matkustajat kurkkivat reelingin yli ja tavoittelevat kiikareitaan tai teleobjektiivejaan tähyillen jäällä löntystelevää Arktiksen kuningasta.

Risteily Huippuvuorille

Olemme tutkimusristeilyllä Huippuvuorilla. Se sijaitsee vain 1 300 kilometrin päässä pohjoisnavalta ja on maailman pohjoisin asuttu saariryhmä. Tieteen Kuvalehti, Historia ja Digikuva ovat yhteistyössä National Geographicin kanssa vuokranneet ristelyä varten historiallisen MS Nordstjernen -laivan.

MS Nordstjernen

Suuntaamme ainutlaatuiselle matkalle jääkarhujen valtakuntaan. Matka ei ainoastaan tarjoa uskomattomia luontokokemuksia ja ainutlaatuisia valokuvausmahdollisuuksia vaan myös tutustuttaa esihistoriallisiin merihirviöihin ja natsi-Saksan unohtamiin sotilaisiin.

Seikkailijoita virtasi Huippuvuorille

Huippuvuoret on ollut onnenetsijöiden ja seikkailijoiden suosiossa aina siitä asti, kun alankomaalainen Willem Barents astui ensimmäisenä eurooppalaisena Huippuvuorille vuonna 1596.

Eri puolilla saarta näkee yhä ruostuneita rautatiekiskoja ja höyrykoneita, kivien peittämiä hautakumpuja ja hylättyjä kaivoskuiluja, jotka hiljaa todistavat saariryhmän dramaattisesta ja kiinnostavasta historiasta.

Matkan aikana nousemme maihin historiallisilla paikoilla ja pidämme laivalla esitelmiä ja luentoja, joihin sisältyy kaikenlaisia yllätyksiä. Tiesitkö esimerkiksi sen, että täällä sijaitsi syrjäinen saksalainen sääasema, jonka miehistö antautui sinne saapuneelle ällistyneelle norjalaiskapteenille vasta neljä kuukautta sodan päättymisen jälkeen?

Huippuvuoret – valokuvaajan jäinen paratiisi

Kun Willem Barents ensimmäistä kertaa sai näköpiiriinsä saarten rikkonaisen rannikon, hän antoi näkemälleen nimeksi Spitsbergen, "Terävät vuoret".

Barents nimesi myös saariryhmään kuuluvan Karhusaaren, jossa hänen miehistönsä kampaili kaksi tuntia jääkarhun kanssa. Hän tallensi nimiin kaksi Huippuvuorten silmiinpistävintä tunnusmerkkiä, vuoret ja karhut. Molemmat ovat valokuvauksellisia, kuten myös saariryhmän ainutlaatuinen linnusto ja asuurinsiniset jäätiköt.

Mukana risteilyllä on palkittu National Geographic -valokuvaaja Mattias Klum. Hän jakaa luontokuvaustietämystään ja pitää joka päivä työpajoja, joista voi saada apua valokuvausongelmiin ja kehittää kuvaustaitojaan.

Huippuvuoret on Jurassic Worldin koti

Karhuja ja vuoria tutkivat tarkkaan myös tuhannet tutkijat, jotka joka kesä matkustavat Huippuvuorille muun muassa Ny Ålesundin kylään, jonka satamaan pysähdymme.

Alun perin kylässä sijaitsi hiilikaivoksen ympärille kohonnut pieni yhdyskunta, mutta nykyisin siellä tehdään etupäässä arktisen alueen tutkimusta. Raikkaassa pohjoistuulessa mittauslaitteet pysyvät niin herkkinä, että ilmatieteilijät pystyvät rekisteröimään jopa Norjan rannikkoa pitkin purjehtivien laivojen päästöjen aiheuttaman ”sormenjäljen”.

Toinen tutkijaryhmä, jota Huippuvuoret ja sen jopa miljardin voden ikäinen peruskallio vetää puoleensa, ovat paleontologit. Osa viime aikojen suurimmista hirmuliskolöydöistä on tehty niin sanotulla Janusfjelletillä, josta on löydetty muun muassa jättimäisten joutsenliskoihin kuuluvien meriliskojen fossiileja. Meressä eläneet liskot olivat kaksi metriä pitkiä, ja ne pystyivät puremaan leukansa yhteen neljä kertaa niin suurella voimalla kuin T. rex.

Laivalla on mukana myös norjalainen paleontologi Jørn Hurum, joka johtaa fossiilikaivauksia. Hän on saanut useita palkintoja kyvystään elävöittää tutkimusta. Jørn Hurum johdattaa meidät miljoonien vuosien takaiseen aikaan, jolloin saalistavat petoliskot saivat alueen vedet kuohumaan.

Kuohuviiniä kannella

Tyyrpuurin puoleisella kannella joku huutaa jo: ”Tuolla se on.” Ja aivan oikein, rannalla kävelee jääkarhu.

Saarilla asuu yli 3 000 jääkarhua, joita on siten enemmän kuin vakituisia asukkaita, sillä niiden määrä on vain 2 200. Kun olemme kohdanneet Huippuvuorten todelliset valtiaat, voimme rauhassa ottaa kurssin kohti kotia skoolaten samppanjalla MS Nordstjernenin peräkannella keskiyön auringossa.

Matkan tiedot

  • Ajankohta: 14.-19.7.2016
  • Laivalla esitelmöi maailmankuulu luontokuvaaja Mattias Klum
  • Fossiilijahtia ja luentoja järjestää kansainvälisesti arvostettu paleontologi Jørn Hurum
  • Asiantuntijaoppaat kertovat luonnosta ja historiasta
  • Jokainen osallistuja saa tervetuliaispaketin, joka sisältää vesitiiviin laukun, kiikarit, kartan ja satasivuisen erikoislehden täynnä artikkeleja luontokuvaamisesta, jääkarhuista ja napatutkimuksesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: