Eodromaeus

Jättiläisliskot syntyivät kahdesta kääpiöstä

Varhaisen Eodromaeus-petoliskon luuranko sai tutkijat kyseenalaistamaan vanhat käsitykset hirmuliskojen kehityksestä.

tiistai 30. elokuuta 2011

15 vuoden uurastuksen jälkeen tutkijoilla on nyt kasassa lähes täydellinen Eodromaeuksen luuranko. 230 miljoonaa vuotta sitten eläneen varhaisen hirmuliskon fossiilit löydettiin jo vuonna 1996, mutta luurangon rekonstruointi oli iso työ. Se kannatti, sillä Eodromaeus saattaa mullistaa kokonaan käsityksen hirmuliskojen luokan kehityksestä.

Argentiinasta löydetty Eodromaeus oli ilmeisesti suurimpiin petoliskoihin kuuluneen tyranniliskon esivanhempi, vaikkakin se oli paljon pienempi kuin 160 miljoonaa vuotta myöhemmin syntynyt kuuluisa sukulaisensa. Tyrannilisko oli 13 metriä pitkä ja painoi kuusi tonnia.

Eodromaeus oli noin metrin pituinen ja painoi viisi kiloa. Paleontologi Paul Sereno Chicagon yliopistosta on silti varma, että lajit ovat sukua. Yhteisiä piirteitä ovat pitkät raajat, pystyasento, sapelimaiset hampaat ja vahvat kynnet.

Argentine desert

Hirmuliskot elivät isompien varjossa

Sereno kollegoineen on verrannut Eodromaeusta myös toiseen kahdella jalalla liikkuneeseen pikku petoliskoon, Eoraptoriin, jota ennen pidettiin varhaisimpana hirmuliskona ja jättiläispetoliskojen kantamuotona. Nykytiedon valossa se näyttää olevan pikemminkin suurten kasvinsyöjien, kuten yli 10-tonnisen Diplodocuksen, edeltäjä.

Tutkijaryhmä tulkitsee tutkimustuloksia niin, että kaikki hirmuliskot polveutuivat näistä kahdesta pikkuliskosta ja jättiläislajit kehittyivät vasta paljon myöhemmin. Ennen on oletettu, että hirmuliskot saivat valta-aseman maaeläinten joukossa hyvin nopeasti syrjäyttämällä muut lajit. Uuden teorian mukaan hirmuliskot elivät miljoonia vuosia isompien lajien varjossa ja pääsivät kukoistamaan vasta, kun muut isot maaeläimet kuolivat sukupuuttoon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: