Hedelmien ja vihannesten erot

Hedelmien ja vihannesten erot

Millä perusteella hedelmät ja vihannekset erotetaan toisistaan?

torstai 1. joulukuuta 2016

Hedelmien ja vihannesten välinen ero on häilyvä.

Yleiskielessä vihanneksilla tarkoitetaan ruuaksi käytettäviä kasveja ja kasvinosia.

Vihanneksiin luetaan ensisijaisesti sellaiset viljelykasvit, joiden lehdet ja versot ovat maukkaita ja ravinteikkaita, kuten kaalit, salaatit ja pinaatit. Vihanneksia ovat kuitenkin myös eräät hedelmät, kuten kurkut, tomaatit, kurpitsat, herneet ja pavut, sekä juurekset, kuten porkkana, punajuurikas ja palsternakka.

Koska osa hedelmistä ja juureksista lasketaan myös vihanneksiksi, jokapäiväisessä kielenkäytössä käsitteet voivat sekaantua. Suomen kielen perussanakirjan mukaan vihannekset ovat ihmisravinnoksi käytettäviä meheviä (puutarha)kasveja, varsinkin niiden maanpäällisiä vihreitä osia (lehdet, varret tai versot) tai muita syötäviä osia (esimerkiksi hedelmät tai palot).

Sanakirjassa mainitaan kuitenkin, että vihannes-sanaa voidaan käyttää laajemmin myös juureksista tai yleensä kasviksista.

Sitä vastoin hedelmästä todetaan, että kysymyksessä on syötävä pehmeä- ja mehukaslihainen kasvinosa, jonka sisässä on siemen(iä).

Kasvitieteessä hedelmällä tarkoitetaan sitä kasvinosaa, jossa siemenet ovat.

Hedelmä kehittyy kukan emiöstä ja sen tarkoituksena on suojata kypsyviä siemeniä ja helpottaa niiden leviämistä. Ns. pohjushedelmissä, kuten omenassa ja kurkussa, on emiön lisäksi mukana kukan muitakin osia.

Koska eri kasvien hedelmät poikkeavat rakenteeltaan toisistaan, niistä käytetään monia nimityksiä. Hedelmiä ovat mm. palot, marjat, kodat ja pähkinät.

Oletko kyllästynyt valeuutisiin ja kaipaat kovaa faktaa?

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: