Viiksekäs lintu

Galleria: Maailman suurin papukaija

Kakapo liikkuu vain öisin, ei osaa lentää ja munii vain silloin, kun sen lempipuu kantaa hedelmää. Ihmisen mukanaan tuomat pedot ajoivat uusiseelantilaisen papukaijan sukupuuton partaalle. Nyt ihminen on sen pelastus.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Kun eläinlajin koko kanta on 47 yksilöä, ollaan jo helisemässä. Vuonna 1994 uusiseelantilainen kakapo eli pöllöpapukaija oli sukupuuton partaalla. Kaksisataa vuotta aikaisemmin se oli ollut Uuden-Seelannin yleisimpiä lintuja.

Jopa kolmekiloiseksi kasvava lentokyvytön lintu oli suojaton ihmisen mukanaan tuomia petoja vastaan. Lopulta sitä esiintyi vain muutamassa syrjäisessä maankolkassa.

Jäljellä olevat yksilöt kerättiin suojelualueelle

Viranomaiset ryhtyivät tositoimiin. Kaikki jäljellä olevat kakapot pyydystettiin ja vietiin kahdelle pienelle saarelle, joilta oli hävitetty kaikki niitä mahdollisesti ahdistelevat pedot. Anchor Island ja Codfish Island muodostavat nyt kakapojen suojelualueen, missä jokaista lintua seurataan lähes tauotta.

Menetelmä näyttää tuottavan tulosta: 17 vuodessa kakapojen lukumäärä on melkein kolminkertaistunut.

Kakapot pesivät vain joka kolmas vuosi

Maailman suurimman papukaijan tulevaisuus ei silti ole vielä turvattu. Kakapot ovat pesimistuulella vain silloin, kun saatavilla on niiden lempiruokaa eli rimupuun hedelmiä. Codfish Islandin rimupuut kantavat kakapojen mielestä kylliksi herkkuja vain joka kolmas vuosi.

Päästäkseen munimiskuntoon naaraiden on lihottava ainakin kilo normaalipainostaan. Sitä varten Codfish Islandilla on ruokinta-automaatteja.

Automaatin yhteydessä on elektroninen vaaka, joka punnitsee syömään tulevan linnun. Kaikkiin saaren kakapoihin on kiinnitetty radiolähetin, jolla voidaan seurata niiden liikkeitä.Vertaamalla vaa’an ja radiolähettimen tietoja biologit päättelevät, onko kyseessä munimiskypsä naaras.

Ruoka-apua jaetaan ainoastaan tunnistetuille pesimisaikeissa oleville linnuille. Muille ruokinta-automaatin luukku ei aukea.

Liikakilot tuottavat koiraspuolisia poikasia

Valitut naaraatkin saavat vain tarkkaan punnitun määrän ruokaa, jotta ne eivät liho liikaa. Liikapainoiset naaraat saavat nimittäin enimmäkseen koiraspuolisia poikasia, ja lajin säilymisen kannalta on tärkeää, että sukupuolten välinen suhde on tasapainossa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: