nb_u18 Super highway

Supermoottoritie yhdistää Lontoon New Yorkiin

Venäläiset kaavailevat mielikuvituksellista Siperian ja Alaskan halki kulkevaa 20 700 kilometrin mittaista moottoritietä, joka yhdistäisi koko pohjoisen pallonpuoliskon tie-, kaasuputki- ja rautatieverkostot.

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015 teksti Morten Kjerside Poulsen

Vladimir Jakuninia ei voi syyttää mielikuvituksen puutteesta. Venäjän rautateiden johtaja on nimittäin ehdottanut moottoritie- ja siltahanketta, joka saisi esimerkiksi Juutinrauman sillan vaikuttamaan puron yli heitetyltä laudanpätkältä.

20?700 kilometrin mittainen moottoritie ulottuisi Lontoosta Siperian halki Tšuktšien niemimaalle Beringinsalmen rannalle, josta on ”vain” 88 kilometriä Pohjois-Amerikan mantereella Alaskassa sijaitsevaan Nomen kaupunkiin.

Hankkeessa oletetaan, että myös pohjoisamerikkalaiset rakentavat moottoritien, joka yhdistää Nomen Yhdysvaltojen päätieverkostoon.

Transsiperialaisen moottoritien kaavaillaan kulkevan Venäjän halki Beringinsalmen rannalle ja sieltä Alaskaan. Yhdysvaltojen halutaan osallistuvan hankkeeseen ja yhdistävän väylän oman maansa moottoritieverkostoon.

Ankarat olosuhteet

Jakunin tosin jättää ehdotuksessaan tyylikkäästi mainitsematta, miten Beringinsalmi ylitettäisiin. Vaikka salmi on vain 50 metriä syvä, alueen olosuhteet on maapallon ankarimpia.

Salmen voimakkaat virtaukset tekisivät sillan rakentamisesta vaikeaa, eivätkä jopa 50 pakkasasteen lämpötilat varmastikaan miellyttäisi sen paremmin rakennustyöläisiä kuin tulevia autoilijoitakaan.

Superlautat uhmaavat jäätä maanjäristysvyöhykkeellä

Lisäksi Alaskassa esiintyy joka vuosi kaksi kertaa niin paljon maanjäristyksiä kuin muualla Yhdysvalloissa yhteensä, koska Tyynenmeren ja Pohjois-Amerikan laatat kohtaavat toisensa siellä.

Paras tapa ylittää salmi olisikin ehkä käyttää vankkarunkoisia autolauttoja, jotka pystyisivät murtamaan jopa kaksi metriä paksun jääpeitteen.

Rautatiehanketta on ehdotettu ennenkin

Moottoritien lisäksi hanke sisältäisi kaasuputken ja rautatien rakentamisen. Aiemmin venäläiset ovat ehdottaneet 113 kilometriä pitkän ja 50 miljardia euroa maksavan rautatietunnelin rakentamista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: