leon Valentin

Tuhat vuotta: Maahansyöksystä rakettireppuun ja moottorisiipeen

keskiviikko 12. tammikuuta 2011 teksti Otto Lerche

Siipipukuja on kehitelty jo tuhat vuotta:

1000-luku

Englantilainen Malmesburyn benediktiiniluostarin munkki Eilmer rakensi liitopuvun, jossa oli siivet käsissä ja jaloissa. Se päällään hän hyppäsi luostarin tornista. Hän syöksyi maahan ja vammautui loppuiäkseen.

1912

Lentävänä räätälinä tunnettu Franz Reichelt hyppäsi Pariisin Eiffelin tornista itse tehdyssä laskuvarjopuvussa. Hän kieltäytyi käyttämästä turvaköyttä. Puku ei toiminut, ja hän kuoli pudotessaan maahan.

1950

Uhkarohkeista tempauksistaan tunnettu ranskalainen laskuvarjosotilas Léon Valentin suunnitteli liitopuvun. Aluksi se näytti toimivan, mutta 1956 Liverpoolin ilma-akrobatianäytöksessä yksi puvun siivistä murtui. Valentin syöksyi maahan ja menetti henkensä.

1960-luku

Bell Aerosystems -yhtiö kehitti USA:n armeijalle lentolaitteen, joka tuli tunnetuksi Bellin rakettivyönä. Se esiteltiin julkisuudessa vuonna 1961. Nykyään se on näytteillä ilmailu- ja avaruuslentomuseossa Washington D.C.:ssä.

1984

Los Angelesin olympialaisten avajaisissa Kinnie Gibson teki lennon rakettirepulla osana avajaisjuhlallisuuksia. Ominaisuuksiltaan hänen lentolaitteensa ei ollut juuri parempi kuin Bellin rakettivyö.

2008

Uusiseelantilainen Martin Aircraft esitteli ”ensimmäisen käytännössä toimivan” lentorepun. Näytöksessä 113 kiloa painava roottorireppu, Martin Jetpack, tosin nosti lentäjän vain metrin korkeuteen.

2008

Fuusiomieheksi itseään kutsuva sveitsiläinen Yves Rossy lensi selkään kiinnitettävällä suihkumoottorisiivellään Englannin kanaalin yli. Lentomatkaan kului alle kymmenen minuuttia.

2009

Nasa julkisti henkilökohtaisen lentolaitteen Puffinin eli ”lunnin” suunnitelman. Kaksipotkurinen laite nousee ja laskee pystysuoraan. Se on tarkoitettu lyhyille matkoille kaupunkioloissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: