Spionfly

Sotakone ylittää Atlantin tunnissa

Vuonna 2030 tiedustelukoneen odotetaan lentävän Lontoosta New Yorkiin tunnissa. Sen huippuvauhdiksi tulee kuusinkertainen äänen nopeus.

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Sotakone kiitää Atlantin yli 60 minuutissa

Normaali reittilento Lontoosta New Yorkiin kestää noin seitsemän tuntia.

Takavuosien ääntä nopeampi Concorde teki matkan 3,5 tunnissa. Kehitteillä oleva lentäjätön SR-72 taittaa 5 500 kilometrin matkan Atlantin yli tunnissa, lupaa yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Lockheed Martin.

Matkustajaliikenteeseen konetta ei kuitenkaan ole luvassa. Sitä kehittää yrityksen Skunk Works -osasto, joka on erikoistunut tiedustelu- ja taistelukoneisiin.

Uudenlainen moottori

32 metriä pitkän SR-72:n huippuvauhti on 6 machia eli kuusi kertaa äänen nopeus, mikä vastaa noin 7 350 kilometrin tuntinopeutta. Huiman nopeuden lisäetuna on se, että tutkat eivät ehdi havaita konetta.

SR-72:n nopeus saavutetaan yhdistämällä tavallinen suihkumoottori ja rakettimoottoria tehokkaampi scramjet eli yliäänipatoputkimoottori, jossa ei ole liikkuvia osia. Suunnitelmien mukaan koneen pitäisi nousta lentoon vuoteen 2030 mennessä.

Lentoaika Lontoosta New Yorkiin

SR-72: 1 tunti BLACKBIRD SR-71: 1 tunti, 54 minuuttia, 56 sekuntia. CONCORDE: 3 tuntia, 30 minuuttia. BOEING 747 JUMBOJET: Noin 7 tuntia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: