nb_u14 Solar Impulse

Aurinkokone valmiina Tyynenmeren ylitykseen

Aurinkokennoista käyttövoimansa saava Solar Impulse -kone on päässyt Kiinaan. Seuraavaksi tiimi valmistautuu maailmanympärilennon ensimmäiseen valtameren ylittävään etappiin.

tiistai 31. maaliskuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Aurinkoenergialla lentävän Solar Impulsen takana oleva sveitsiläistiimi uskoo, että kone onnistuu ylittämään Tyynenmeren viidessä vuorokaudessa.

Myöhään viime maanantaina Solar Impulse saavutti Länsi-Kiinassa sijaitsevan Chongqingin pilottinaan Bertrand Piccard. Takana oli 1?459 kilometrin lento Myanmarin Mandalaysta.

Tiimin tavoitteena oli, että kone olisi jatkanut matkaa mahdollisimman pian kohti Kiinan itäosia ja Nanjingia, jossa olisi aloitettu valmistelut Tyynenmeren ylitystä varten. Huono sää sotki kuitenkin suunnitelmat.

Solar Impulsen lentäjä tarvitsi happinaamaria

Lento Kiinan länsiosien vuoristoisten provinssien Yunnanin ja Sichuanin yli osoittautui tähän asti tiukimmaksi haasteeksi Piccardille.

Seikkailijan piti käyttää suurimman osan aikaa happinaamaria, sillä lentokoneen ohjaamo ei ole paineistettu eikä lämmitetty, ja lämpötila siellä laski ajoittain 20 pakkasasteeseen.

Kiinan Nanjingista matka jatkuu Tyynenmeren yli Havaijille. Suunnitelmien mukaan siihen kuluu viisi vuorokautta, mikä olisi uusi aurinkokoneen yhtäjaksoisen lennon ennätys.

Aurinkokone tehtailee ennätyksiä Solar Impulsen taustatiimille

Tähän mennessä Solar Impulse on ehtinyt taittaa 35 ?000 kilometriä ja 12 etappia käsittävästä lennostaan viisi etappia ja tehnyt kaksi miehitettyjen aurinkolentokoneiden ennätystä.

Omanin ja Intian välisellä osuudella sveitsiläisten aurinkokone lensi 1?468 kilometriä, mikä on tähän asti pisin yhtäjaksoinen matka tämäntyyppisillä koneilla.

Intiasta Myanmariin suuntautuneella etapilla Solar Impulse saavutti 216 kilometrin tuntinopeuden, mikä niin ikään on uusi ennätys.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: