nb_u29 ääntä nopeampi kone

New Yorkista Lontooseen kolmessa tunnissa

Uuden Spike S-512 -matkustajakoneen luvataan lentävän ääntä nopeammin. Spike-yritys on juuri paljastanut tehneensä tulevan koneen siipiin ja peräsimeen muutoksia, jotka parantavat sen aerodynaamisuutta.

torstai 16. heinäkuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Kun yhdysvaltalainen Spike Aerospace -lentokonevalmistaja saa valmiiksi kunnianhimoisen hankkeensa eli maailman nopeimman kaupallisen matkustajakoneen, sen luomus voi saavuttaa noin 2?000 kilometrin tuntinopeuden.

Koneen nopeus tulee olemaan 1,6 Mach eli 1,6 kertaa äänen nopeus, joka on 340 metriä sekunnissa. Tällä nopeudella kone taittaa 5?550 kilometrin matkan New Yorkista Lontooseen kolmessa tunnissa.

Uudet siivet säästävät polttoainetta

Yritys esitteli ääntä nopeamman Spike S-512 -koneensa julkisuudessa jo vuonna 2013. Nykyinen suunnitelma näyttää hyvin erilaiselta kuin alkuperäinen.

Spike Aerospace on juuri julkistanut useita muutoksia, jotka saavat Spike S-512:n lentämään vieläkin paremmin.

Suurimman muutoksen on kokenut siipien muotoilu. Siivet ovat nyt aiempaa paljon aerodynaamisemmat, mikä parantaa koneen suorituskykyä sekä ääntä nopeammin että alhaisemmilla nopeuksilla lennettäessä. Se myös vähentää polttoaineenkulutusta ja siten pidentää koneen pisintä mahdollista lentomatkaa.

Äänivalli madaltui

Myös koneen pyrstöä on muokattu aerodynaamisemmaksi. Sen ansiosta konetta on kevyempää ohjata suurissa nopeuksissa ja se myös lentää vakaammin.

Muutokset pienentävät myös melua, joka aiheutuu äänivallin murtumisesta eli siitä, kun kone alkaa lentää ääntä nopeammin.

Ilmojen pikakiituri on pääasiassa suunnattu yrityksille, jotka haluavat selvitä liikematkoista toiselle puolelle maailmaa yhdessä päivässä.

Spike jää ehkä toiseksi

Jos lentokonevalmistajien kuumimmat visiot muuttuvat todeksi, Spike S-512 häviää silti pian nopeuskisan. Spike S-512 -koneen sijaan monet kehittelevät jo hypersoonisia lentokoneita, jotka kiitävät ilmassa viisinkertaisella äänen nopeudella:

Spike S-512

  • Huippunopeus noin 2 000 km/h

  • 1,6 Mach – 1,6 kertaa äänen nopeus

  • Nopeus ylittää noin 725 km/h:lla maailman nykyisin nopeimman kaupallisen matkustajakoneen nopeuden

  • Tilat enintään 18 matkustajalle

  • Taittaa matkan New Yorkista Lontooseen kolmessa tunnissa

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: