Black box QA

Mikä on musta laatikko?

Millainen laite lentokoneen musta laatikko on? Mistä se on tehty? Millaisia tietoja siihen tallentuu? Onko totta, että se ei ole musta?

tiistai 16. syyskuuta 2014

Kun lentokone joutuu onnettomuuteen, se voi saada niin pahoja vaurioita, että turman tutkinta on vaikeaa pelkän hylyn perusteella. Siksi nykyisissä liikennelentokoneissa on yleensä niin sanottuja mustia laatikoita eli lentotietotallentimia, joita käytetään lentokoneen kulkutietojen sekä lentäjien ja lennonjohdon käymien keskustelujen tallentamiseen.

Musta ei olekaan musta

Aikoinaan mustaksi laatikoksi nimetty lentotietotallennin ei ole tosiasiassa koskaan ollut musta vaan oranssi tai punainen, jotta se olisi mahdollisimman helppo löytää onnettomuuspaikalta tai sen läheisyydestä. Mustat laatikot varustetaan myös ultraäänilähettimellä, jotta se voidaan paikantaa vedestä.

Musta laatikko on erityisvalmisteinen nauhoitin, joka tallentaa digitaalisessa muodossa olevia tietoja tavallisesti teräslangalle. Toimintavarmuuden takaamiseksi musta laatikko valmistetaan iskun-, tulen- ja paineenkestävistä materiaaleista, yleensä metallista ja lujitemuovista.

Yleensä kaksi laatikkoa

Lentokoneessa on useimmiten kaksi mustaa laatikkoa: CVR eli ohjaamoäänitin ja FDR eli lentoarvotallennin lastiruumassa. Niillä saadaan tallennettua kattavat tiedot lentokoneen ohjaus- ja hallintalaitteiden toiminnasta sekä lentonopeudesta, -korkeudesta ja -asennosta ennen onnettomuutta. Informaatio paljastaa lähes poikkeuksetta lentoturman syyn.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: