Flysikkerhed lyn

Salama kulkee matkustajakoneen läpi

Yhdysvalloissa salama iskee vuodessa keskimäärin yhteen matkustajakoneeseen. Valtavista voimista huolimatta salama vaarantaa vain harvoin lentoturvallisuuden. Lentopelkoista voi lohduttaa tieto siitä, että lentokoneen siivet eivät katkea helposti.

torstai 11. kesäkuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Salama ei vaaranna lentoturvallisuutta

Salama synnyttää noin 32 000 ampeerin sähkövirran. Siitä huolimatta salamaniskut eivät ole vaarallisia lentokoneille.

Kuten yllä olevassa videossa nälkyy, lentokone toimii ukkosenjohdattimen tavoin ja kestää koviakin sähköiskuja. Kun salama lyö koneeseen, alumiini ja muut metallit johtavat sen runkoa pitkin pois ja sähkönpurkaus voi jatkaa matkaansa kohti maanpintaa.

Salamaniskusta jää lentokoneeseen harvoin sen kummempaa muistoa kuin musta läiskä maalipintaan, joka tutkitaan heti laskeutumisen jälkeen. Jos salama iskee moottoriin, se voi tosin sytyttää sen palamaan. Moottorit on kuitenkin rakennettu niin, että silloin ne sammuvat ja tuli poistuu moottorista. Lentokone jatkaa matkaansa toisen moottorin voimin.

VIDEO – Tältä samalanisku näyttää matkustamosta katsottuna:

Siipiä on vaikeaa rikkoa

Lentopelkoisia voivat ahdistaa salamaniskujen lisäksi myös siivet, jotka vavahtelevat ja näyttävät siltä, että ne lähtisivät irti rungosta.

Paniikin iskiessä kannattaa hengittää syvään. Kuten alla olevassa videossa näkyy, siivet kestävät uskomattoman kovaa käsittelyä ja taivuttelua. Toisin sanoen ne kestävät varmasti myös rasituksen, jolle ne altistuvat lennon aikana.

Kaikki lentokonesiivet joutuvat testiin, ennen kuin ne hyväksytään käyttöön. Niiden pitää vähintään kestää 150-prosenttisesti se voima, jolle ne altistuvat ilmassa.

VIDEO – Näin testataan lentokoneen siipiä:

Aiheuttavatko linnut vaaratilanteita lentokoneille?

Lentokoneen siivet eivät irtoa eivätkä salamat aiheuta vaaraa lentokoneille, mutta moottoriin joutunut lintu voi tyrmätä lentokoneen. Lue lisää lentämiseen liittyvistä uskomuksista alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: