Aurinkoenergia siivittää lentokoneen maailman ympäri

Sveitsiläistiimi aikoo lentää maapallon ympäri aurinkokennokoneella.

maanantai 1. heinäkuuta 2013 teksti Jan Aagaard

Maapallon ympäri lentäminen koneella, joka toimii ainoastaan aurinkoenergialla, saattaa kuulostaa vielä utopialta, mutta juuri siihen sveitsiläistiimin Solar Impulse -hanke tähtää. Tavoitteena on, että lento toteutuu jo vuonna 2015.

Solar Impulse -kone teki jo vuonna 2010 keskeytymättömän 26 tunnin lennon, josta yhdeksän lentotuntia suoritettiin illalla ja yöllä.

Vuonna 2012 Solar Impulse lensi Espanjasta Madridista Rabatiin Marokkoon. Lento oli ensimmäinen aurinkoenergialla tehty mannertenvälinen lento. Tänä vuonna tavoitteena on lentää USA:n halki San Franciscosta New Yorkiin.

Kahden vuoden kuluttua on sitten vuorossa suuri haaste eli lento maailman ympäri.

Siipiväli kuin Airbusilla

Solar Impulse -koneessa on tilaa vain yhdelle lentäjälle. Silti sen siipiväli on huimat 63,40 metriä, eli yhtä pitkä kuin 300 matkustajaa kuljettavassa Airbus 340 -lentokoneessa. Solar Impulsessa on käytetty keveitä hiilikuituja, joten kone painaa ainoastaan 1 600 kiloa.

11 628 kennosta koostuvat aurinkopaneelit peittävät siivet ja korkeusperäsimen. Kaikkiaan kennoalaa on noin 200 neliötä. Aurinkokennojen tuottama virta varastoidaan litiumakkuihin. Siipien alla olevia potkureita pyörittävät neljä sähkömoottoria.

Moottorien teho on 6kW, mikä vastaa suunnilleen sellaista moottoria, joka Wrightin veljeksillä oli käytettävissään vuonna 1903. Solar Impulsen keskimatkanopeus on 70 km/h.

Pitkänmatkan koneeseen isompi ohjaamo

Maailmanympärilentoa varten Solar Impulsen tiimi rakentaa uuden koneen. Siitä tulee 11 prosenttia entistä mallia kookkaampi. Ohjaamoa suurennetaan, jotta lentäjä voi olla makuuasennossa pitkillä 4–6 vuorokautta kestävillä lento-osuuksilla.

Koneessa hyödynnetään muun muassa nanotekniikkaa, ja se rakennetaan maailman keveimmästä hiilikuidusta.

Lue lisää

Voit lukea lisää tulevaisuuden lentokoneista Tieteen Kuvalehden numerosta 11/2013.

Tieteen Kuvalehden tilaajat voivat lukea artikkelin pdf-tiedostona napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: