NB_u25 Amelia Earhart

Uusi retkikunta etsii naispilotin konetta

Amelia Earhartista ja hänen koneestaan ei ole nähty vilaustakaan sitten vuoden 1937. Historiallisten lentokoneiden suojeluun keskittynyt TIGHAR-järjestö ei ole silti menettänyt toivoa, vaan se lähtee etsintäretkelle vielä kerran.

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Suojelujärjestö TIGHAR aikoo vielä kerran yrittää löytää vastauksen kysymykseen, jota on pohdittu vuodesta 1937: mitä Amelia Earhartille tapahtui? Earhart oli ensimmäinen nainen, joka yritti maailmanympärilentoa.

Valokuvaajat ja yleisö odottivat Tyynellämerellä sijaitsevan Howlandsaaren kiitoradalla 2. heinäkuuta 1937 nähdäkseen suositun yhdysvaltalaisen lentäjän, jonka oli määrä laskeutua sinne samana päivänä. Kone ei koskaan saapunut perille.

Etsintäretki asumattomalle saarelle

TIGHARin 14 jäsentä matkusti Tyynellemerelle asumattomalle Nikumaroron saarelle, sillä he uskovat, että Earhart ja hänen lentosuunnistajansa Frederick Noonan saattoivat viettää siellä useita viikkoja, kun heidän koneensa oli syöksynyt mereen.

Retkikunta aikoo etsiä jälkiä Earhartista ja Noonanista maalta ja myös merestä selvittääkseen, onko saaren lähellä hylyn osia.

Etsintöihin meressä käytetään kauko-ohjauksista robottia, jossa on kamera ja kaikuluotain.

Etsinnät keskittyvät kiinnostavaan rantakaistaleeseen

Retkikunta on erityisen kiinnostunut tietystä saaren rantakaistaleesta. Hiljattain löydetyssä kuvassa, joka otettiin saaresta 18 kuukautta Amelia Earhartin katoamisen jälkeen, näkyy jälkiä, jotka saattavat olla peräisin hätälaskusta.

Aiemmissa etsinnöissä käytettiin sukellusvenettä

Kun Amelia Earhart oli ollut kaksi vuotta kadoksissa, hänet julistettiin kuolleeksi. Vuonna 2014 hänen jäännöksiään etsimään lähetettiin sukellusvene:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: