nb_u47 Airbus

Airbus suunnittelee uusia isoja rahtikoneita

Airbus on kuljettanut lentokoneiden osia, helikoptereita ja satelliitteja jo 20 vuoden ajan Beluga-rahtikoneillaan. Vuonna 2019 yritys saa uuden omituisen näköisen rahtikonelaivaston.

torstai 20. marraskuuta 2014

Jumbojetin runko, uuden A350:n siipi, pari helikopteria. Airbus A300-600 Super Transporterin sisään mahtuu melkein mitä vaan.

Valkovalaan mukaan nimetyssä Belugassa on 1 410 kuutiometriä rahtitilaa ja se voi kuljettaa 47 tonnin lastin.

Vuonna 2019 Airbus aikoo siirtyä uuteen jättikonemalliin. Yritys ilmoitti tällä viikolla, että se kehittää uutta ja entistä suurempaa Belugaa Airbus A330:n koneen pohjalta.

Kone lentää ikivanhojen periaatteiden mukaisesti

Äkkiseltään tuntuu suorastaan käsittämättömältä, että niin suuri ja kömpelön näköinen kone voi ylipäätään nousta ilmaan. Lentokoneen kyky pysyä ilmassa riippuu kuitenkin melkein kokonaan siipien koosta ja muodosta.

Lentokone lentää nosteen avulla. Noste puolestaan voidaan selittää Isaac Newtonin ja Daniel Bernoullin 1600- ja 1700-luvulla kuvaamien lainalaisuuksien avulla.

Ilmavirtaus ja paine-ero

Newtonin toisen ja kolmannen lain periaatteiden mukaan lentokone pysyy ilmassa, koska siipi työntää ilmavirtausta yhteen suuntaan (alaspäin), mikä synnyttää luonnollisen vastareaktion, joka nostaa konetta ylöspäin.

Newtonin laki pitää kuitenkin vielä yhdistää Bernoullin periaatteeseen, jonka mukaan ilmavirtausten nopeuksien ero siiven ympärillä synnyttää paine-eron, joka edelleen nostaa konetta ilmaan.

Beluga rakennettiin lentokoneiden valmistusta varten

Muhkea Beluga on lentänyt jo 20 vuoden ajan. Se rakennettiin aikoinaan siksi, että Airbusin piti voida kuljettaa lentokoneenosia tehtaista toisiin. Ongelmana oli tehtaiden pitkät välimatkat: ne sijaitsevat Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Espanjassa, Saksassa ja Kiinassa.

Nykyään Airbus myy viisi kertaa niin paljon koneita kuin 20 vuotta sitten.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: