Aerion AS2

Uusi yliäänikone ylittää Atlantin neljässä tunnissa

Pian superrikkaat voivat lentää mantereelta toiselle uudella yliäänikoneella. Aerion AS2 nipistää Euroopan ja Yhdysvaltojen välisistä lentoajoista lähes kolme tuntia.

maanantai 2. marraskuuta 2015 teksti Jesper Bindslev & Mikkel Meister

Sen jälkeen, kun Concorde viimeisen kerran laskeutui kiitoradalle 2003, maailman raharikkaat ovat joutuneet matkustamaan samaa nopeutta kuin kaikki muutkin. Nyt asiaan on luvassa muutos, kun uusi Aerion AS2 -yliäänikone nousee siivilleen vuonna 2019.

Ääntä nopeammin lentävä Aerion AS2 on liikesuihkukone, jossa on ruhtinaalliset tilat 12 matkustajalle. Huimat 120 miljoonaa dollaria maksava lentokone on suunniteltu varsin suppealle asiakaskunnalle, joka haluaa maksaa muita matkustajakoneita nopeammasta lentoajasta. Uusi kone nimittäin taittaa matkan Pariisista New Yorkiin reilussa neljässä tunnissa.

Aerion AS2 on Concordea taloudellisempi

Aerion AS2:n huippunopeus on 1,6 machia eli 1 960 kilometriä tunnissa. Se on siis hieman hitaampi kuin Concorde, joka ylsi 2 200 kilometrin tuntinopeuteen mutta joka käytti myös huomattavasti enemmän polttoainetta.

Taloudellisuuden salaisuus piilee koneen siivissä. Concordessa oli niin sanotut deltasiivet, jotka antoivat koneelle sen tunnusomaisen kolmiomaisen muodon. Aerion AS2:ssa puolestaan käytetään rungon alaosasta lähes suoraan ulkonevia, kapenevia siipiä. Siipien muotoilu ja rakenne pienentävät turbulenttisia eli pyörteisiä virtauksia, joita normaalisti syntyy siipien rajapinnoille. Ilma virtaa niillä siten tasaisemmin, jolloin polttoainesäästöt ovat huomattavat.

Yliäänipamaus vaimenee

Aerion AS2 -koneen kehittäjät ovat keksineet myös tavan hiljentää äänivallin rikkoutumisessa syntyvää pamausta. Kun ilmakehän olosuhteet ovat oikeat, lentokone voi rikkoa äänivallin niin, että sen aiheuttamasta iskuaallosta vain rippeet osuvat maahan, jolloin ääni kuulostaa ukkosenjylinältä.

Ääni vaimenee silloin, kun iskuaalto, joka syntyy noin 11 kilometrin korkeudessa, heijastuu tietyissä sääolosuhteissa 1?500 metrin korkudessa olevasta tiheämmästä ja lämpimämmästä ilmakerroksesta takaisin ylöspäin. Näin vain osa iskuaallosta jatkaa matkaansa maahan.

Aerion Corporation kehittää uutta yliäänikonetta yhteistyössä eurooppalaisen Airbus-lentokonevalmistajan ja Yhdysvaltojen avaruusjärjestön Nasan kanssa.

Lue lisää Aerion AS2 -yliäänikoneesta alla olevasta artikkelista.

Aerion AS2 lyhentää lentoaikaa

Pariisi–New York Matkustajakone...... 7 h 1 min Aerion AS2............. 4 h 14 min

New York–Los Angeles Matkustajakone...... 4 h 45 min Aerion AS2............. 3 h 52 min

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: