Yves Rossy

Läpimurto odotuttaa itseään

keskiviikko 12. tammikuuta 2011 teksti Otto Lerche

Alan asiantuntijoiden ja harrastajien maalailemista huikeista tulevaisuudenvisioista huolimatta lentoreppujen ja muiden henkilökohtaisten ilma-alusten läpimurto ei ole aivan käsillä. Siviilihenkilöiden käyttöön soveltuvia ratkaisuja saadaan odottaa parhaassakin tapauksessa vielä vuosia, eikä yksikään alan yritys uskalla arvioida, milloin heidän tuotteensa ovat yleisesti saatavilla.

Syyskuussa 2008 sveitsiläinen Yves Rossy, joka kutsuu itseään Fuusiomieheksi, ylitti Englannin kanaalin itse rakentamansa suihkumoottorisiiven varassa. Vaikka lento sujui suunnitelmien mukaan, tiettävästi yksikään yritys ei kaavaile aloittavansa nelimoottorisen hiilikuitusiiven sarjatuotantoa.

Siipipuvut ovat tulossa

Lähimpänä jonkinlaista läpimurtoa on ehkä muun muassa yhdysvaltalaisen Jeb Corlissin kehittämä siipi- tai liitopuku. Se ei kuitenkaan ole varsinainen lentolaite, vaan pikemminkin kyseessä on liitovarjon muunnelma. Nykyisin Corliss kaavailee laskeutumisluiskaa, jolle liitopuvulla voisi laskeutua. Ilmaan päästäkseen liitopukulentäjä tarvitsee lentokoneen tai helikopterin. Kun rahoitus järjestyy, Corliss aikoo olla ensimmäinen ihminen, joka hyppää lentokoneesta hallitusti maahan ilman laskuvarjoa.

Liitopuvun avulla on – perusteellisen harjoittelun jälkeen – mahdollista liidellä melko kauaskin ja ohjata putoamistaan. Joihinkin malleihin voidaan myös asentaa suihkumoottori, joka laajentaa puvun toimintasädettä.

Jos ja kun Martin Aircractin helikopterireppu ja Nasan Puffin aikanaan ovat valmiina nousuun, seuraava kysymys on se, voidaanko niitä valmistaa niin paljon ja niin edullisesti, että ne voivat yleistyä kulkuneuvoina. Jos vastaus on ei, ne jäävät vain rahakkaiden erikoisuudentavoittelijoiden leikkikaluiksi. Toisaalta, kuten Moore muistuttaa, aikoinaan myös henkilöauto ja mikrotietokone olivat ylellisyyttä, johon vain pienellä ihmisryhmällä oli varaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: