nb_u46 ferry

Uhrit katoavat mereen kuukaudessa

Kuolleiden etsinnät lopetettiin seitsemän kuukautta Etelä-Koreassa sattuneen vakavan lauttaturman jälkeen. Uuden tutkimuksen mukaan meri hajottaa uhrinsa nopeasti.

torstai 13. marraskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Tiistaina eteläkorealainen kapteeni Joon-seok Lee sai 36 vuoden vankeustuomion kuolemantuottamuksesta 14. huhtikuuta sattuneessa lauttaonnettomuudessa, jossa kuoli 304 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli 240 koululaista ja heidän opettajiaan. Lautalla oli onnettomuuden aikaan yli 470 ihmistä.

Vain muutama tunti ennen tuomion julistamista viranomaiset päättivät lopettaa uhrien etsinnät, jotka olivat olleet käynnissä huhtikuusta alkaen. Yhdeksän ihmisen ruumiit jäivät löytämättä.

Uuden tutkimuksen mukaan uhrien ruumiiden löytäminen merestä sen jälkeen, kun onnettomuudesta on kulunut yli kuukausi, on hyvin epätodennäköistä. Joskus jäljellä saattaa olla vain yksittäisiä luita.

Siat sijaistivat ihmisiä

Kanadalaisen Simon Fraserin yliopiston tutkijat halusivat epätavallisella kokeella ottaa selvää, mitä ruumiille tapahtuu vedessä.

Koska sika muistuttaa biologialtaan ihmistä, tutkijat laittoivat kolme sianruhoa mereen sadan metrin syvyyteen Kanadan länsirannikolla Brittiläisessä Columbiassa sijaitsevan Victorian kaupungin edustalle.

Ruhot tuhoutuvat kuukaudessa

Veden alle asennetuilla videolaitteilla ja antureilla tutkijat saattoivat seurata, miten eri eläimet, kuten ravut, hummerit ja hait, kävivät ruhojen kimppuun.

Kuukauden kuluttua kahdesta siasta oli jäljellä vain luuranko. Kolmas sika sen sijaan sai lojua meressä useita kuukausia.

Meren happipitoisuus tärkeässä roolissa

Kolmas sika laskettiin mereen kahden muun jälkeen. Tuolloin merenlahden happipitoisuus oli matalampi kuin kahden ensimmäisen ruhon laskuajankohtana.

Koepaikan matala happipitoisuus oli karkottanut suuret raadonsyöjät, kuten ravut. Pienet merieläimet eivät yksinään saaneet tuhottua ruhoa.

Tutkijoiden mukaan uusi tieto voi johtaa onnettomuuden uhrien etsintöjen tehostumiseen, koska nyt tiedetään, mitä pohjasta voidaan missäkin vaiheessa löytää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: