Ship changes

Rahtilaivat tarvitsevat perusteellisen remontin

Kaikkia rahtilaivoja ei voi eikä kannata vaihtaa 25 vuodessa, mutta nykyisetkin alukset ovat muutettavissa ilmastoystävällisemmiksi.

keskiviikko 25. marraskuuta 2009 teksti Ib Salomon

Hukkalämpö talteen

Jopa 10 prosenttia laivan energiankulutuksesta voidaan säästää, jos pakokaasujen hukkalämpö muutetaan sähköksi, jolla käytetään sähkölaitteita tai apumoottoria.

Vähemmän vauhtia

Kun laivan nopeus laskee yhden meripeninkulman tunnissa, polttoainetta kuluu kolme prosenttia vähemmän, sillä veden vastus on verrannollinen nopeuden kolmanteen potenssiin.

Purjeet avuksi

Kokeissa rahtilaivan polttoaineen kulutusta on saatu leikattua 10-35 prosenttia leijapurjeen avulla. Leijan kehittäneen Sky Sails -yhtiön mukaan se sopii 60 prosenttiin laivoista.

Moottori huoltoon

Parantamalla polttoaineen suihkutusta moottorissa voidaan polttoaineen kulutusta pienentää jopa kolme prosenttia. Lisäsäästöjä saadaan uudenmallisilla potkureilla.

Vähemmän painolastia

Painolastia tarvitaan vakauttamaan laivaa, mutta monissa laivoissa painolastia on liikaa. Kun painolastia on paljon, laiva ui syvällä ja kuluttaa enemmän polttoainetta.

Ilmaa rungon alle

Veden vastus vähenee, kun laivan rungon alle pumpataan ilmaa, sillä ilman ja veden välillä vastus on pienempi kuin veden ja metallin. Polttoainetta säästyy 10 prosenttia.

Uusi maali runkoon

Laivan rungon maalaaminen voi vähentää polttoaineen kulutusta. Kun maalipinta on kunnossa, siihen tarttuu vähemmän levä- ja kotilokasvustoa, joka lisää veden vastusta ja siten polttoaineen kulutusta.

Pienellä panostuksella suuri tulos

Merenkulun aiheuttamaa ympäristökuormitusta voidaan pienentää merkittävästi kunnostamalla niitä rahtialuksia, jotka jo nyt liikkuvat maailman merillä.

Uusia aluksia ei välttämättä tarvita. Alusten kunnostaminen toisi lisäksi säästöjä varustamoille, kun polttoaineen kulutus pienenisi. Jos tässä esitellyt keinot toteutetaan, voidaan olettaa, että merenkulun hiilidioksidikuormitus vähenee kolmasosan 25 vuodessa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: