Catamaran

Katamaraani kiertää maapallon aurinkovoimalla

Maailman ensimmäinen aurinkokäyttöinen alus lähtee ensi vuonna neitsytmatkalleen.

torstai 8. heinäkuuta 2010

Vaihtoehtoisia energianlähteitä esitellään ensi vuonna erikoisella maratonmatkalla, kun katamaraani PlanetSolar purjehtii maapallon ympäri puhtaalla aurinkoenergialla. Sen lähtö- ja paluupaikka on Välimeri. Alus on 31 metriä pitkä, vajaat 15 metriä leveä ja 7,4 metriä korkea.

Huippunopeus on kahdeksan solmua, toisin sanoen hiukan alle 15 kilometriä tunnissa. Käyttövoimansa alus saa uudenlaisista litiumakuista. Akut ladataan aurinkoenergialla, jota kerätään PlanetSolarin koko kannen kattavilla aurinkopaneeleilla.

Rakentaminen vei pitkän aikaa

Alus on ollut sveitsiläisen Raphaël Domjanin piirustuslaudalla vuodesta 2004, ja sen rakentaminen Knierim Yacht Clubissa Kielissä Saksassa kesti 13 kuukautta. Kesken rakennusprosessin jouduttiin muun muassa pohtimaan uudelleen aurinkopaneelien sijoitusta, jotta ne toimisivat myös äärimmäisen haastavissa sääoloissa. Lisäksi aluksen käyttövoimajärjestelmän, hydrodynamiikan ja etenkin kerätyn aurinkoenergian varastoinnin suunnittelu on vaatinut niin aikaa kuin rahaakin.

Domjanin seuraksi maailmanympärimatkalle lähtee ranskalainen seikkailija ja poliitikko Gérard d’Aboville, joka on muun muassa soutanut ensimmäisenä yksin sekä Atlantin että Tyynenmeren yli.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: