Aircruise

Hotelli viilettää ilmojen halki

Vety nostaa taivaalle zeppeliiniä muistuttavan luksuslaivan.

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Korealainen elektroniikkajätti Samsung ja lontoolainen muotoiluyritys Seymourpowell kaavailevat rakentavansa modernin ilmalaivan, joka lennättää varakkaita risteilymatkustajia maapallon ympäri.

Aircruise-ilmalaivasta tulee 265 metriä korkea, leijuva luksushotelli. Tilaa on 80:lle ylellisessä hytissä matkustavalle asiakkaalle sekä 20:lle miehistön jäsenelle. Aluksessa on niin ravintola ja aulabaari kuin panoraamaikkunatkin – ja näköala, jonka kanssa mikään maailman hotelli ei pysty kilpailemaan.

Kunnianhimoinen hanke on vasta suunnitteluvaiheessa. Samsungin insinööreillä riittää vielä haastetta saada 396 tonnia painava hotelli ilmaan. Sen on määrä nousta 3,5 kilometrin korkeuteen neljän pallon avulla, jotka on täytetty 330?000 kuutiometrillä vetykaasua.

Aircruise2

Muotoilu pitää vielä kehittää

Myös lentämiseen liittyy vielä ongelmia. Piirustuslaudalla hotelli on timantin muotoinen ja vetypallot on kiinnitetty teräsrunkoon. Myrskyisellä säällä ilmanvastus hankaloittaa sen ohjaamista, ja maahan ankkuroituna se taas kaatuu helposti kovassa tuulessa. Siksi sen muotoilua pitää vielä kehittää virtaviivaisemmaksi ja aerodynaamisemmaksi.

Jos suunnitelmat toteutuvat, alus etenee tyynellä säällä 100–150 kilometrin tuntivauhtia. Siten se suoriutuisi esimerkiksi Lontoon ja Shanghain välisestä matkasta neljässä päivässä. Alus ei saastuta ympäristöä, sillä sen tarvitsema sähkö saadaan vetypalloista ja ulkopinnalle sijoitetuista aurinkopaneeleista.

aircruise3

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: