santa's sleigh

Kuinka nopeasti joulupukin reki kulkee?

Kiirettä pitää, kun joulupukki vierailee kaikkien maailman lasten luona yhden illan ja yön aikana.

keskiviikko 24. marraskuuta 2010 teksti Lars Thomas

Normaalisti porojen vetämällä reellä voi yltää vain noin 30–40 kilometrin tuntinopeuteen. Joulupukille tämä ei kuitenkaan riitä, kun hänen pitää tehdä jouluinen kierroksensa maailman ympäri. Ulkomaan lasten luo kiirehtiessään Korvatunturin isännän täytyykin turvautua lentävään rekeen.

Moni on yrittänyt laskea joulupukin nopeutta. Tulokset ovat vaihdelleet, mutta tässä on yksi tunnetuimmista arvioista:

Maailmassa on noin 378 miljoonaa joulua viettävää kristittyä lasta. Jos perheessä on keskimäärin 3,5 lasta ja heidän joukossaan vähintään yksi kiltti lapsi, joulupukin pitää siis ehtiä käydä 108 miljoonassa kodissa.

Joulupukin matkaa jouduttaa hieman Maan pyörimisliike, jonka ansiosta hänellä on käytettävissään 31 tuntia normaalin 24 tunnin pituisen vuorokauden sijasta. Silti hänen pitää vierailla joka sekunnin kuluessa noin tuhannessa kodissa. Jos laskelmassa oletetaan, että kodit ovat jakautuneet maapallolle tasaisesti, joulupukin pitää suoriutua 120,8 miljoonan kilometrin matkasta – ja vieläpä ilman kahvitaukoja.

Joulupukin vauhdin täytyy olla noin 1 040 kilometriä sekunnissa, mikä vastaa suunnilleen kolmetuhatkertaista äänen nopeutta. Ja silti aikaa jää vain tuhannesosasekunti laskeutumiseen, savupiipun läpi ryömimiseen ja lahjojen jättämiseen. Ei siis ole ihme, että vain harva on oikeasti nähnyt joulupukin.

Lähteet: www.noradsanta.org Larry Silverberg: Santa’s Sleigh. www.sciencedaily.com

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: