Future transport

Työmatka sujuu tulevaisuudessa 600 km/h

Raskaat nykyjunat ja ruuhkassa seisovat autot jäävät historiaan, kun matkustajat kulkevat tyhjiöputkissa sukkuloivissa vaunuissa.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Yhdysvaltalaisen Daryl Osterin visiossa yhdistetään kitkaton putkitunneli niin sanottuun maglev-rataan, jossa hyödynnetään voimakasta magneettikenttää. Siinä vaunut eivät edes kosketa raidetta liikkuessaan.

Osterin patentoima tulevaisuuden liikenneratkaisu perustuu sinänsä vanhaan tietoon. Aiemmin suunnittelun lähtökohtana on vain pidetty junia, jotka joko liikkuvat pyörillä tai kiitävät jonkinlaista magneettiraidetta pitkin. Oster on sen sijaan nostanut avainasemaan kevyet vaunut, jotka liitävät magneettikentän varassa niin, ettei niihin juuri kohdistu putken tai ilman aiheuttamaa liikettä vastustavaa voimaa. Koska vastus on olematon, vaunuja on mahdollista liikuttaa suurella nopeudella vähällä energialla.

Uudenlaista liikennejärjestelmää on kehitetty ET3-hankkeessa (Evacuated Tube Transport Technologies), johon Osterin lisäksi osallistuu ryhmä kiinalaisen Lounaisen Jiaotongin yliopiston tutkijoita. Daryl Oster suunnittelee parhaillaan viiden kilometrin mittaisen testiradan rakentamista Yhdysvaltoihin.

Tässä lyhyessä animaatiossa näytetään, miten ET3 toimii. Voit lukea lisää ET3-ratkaisun tekniikasta ja aikataulusta uusimmasta Tieteen Kuvalehdestä.

Lue koko artikkeli

ET3 numeroina

  • 17 sekunnissa pysähtyneenä ollut juna kiihtyy huippunopeuteensa.

  • 600 km/h on vaunun keskinopeus tyhjiöputkessa.

  • 6 500 km/h on teoreettinen huippunopeus, jos putket sijoitetaan maan alle.

  • 90 prosenttia käytetystä sähkövoimasta on hyödynnettävissä uudestaan jarrutusenergian talteenoton ansiosta

  • 1 prosentti normaalin sähköjunan vaatimasta energiasta riittää ET3:n toimintaan.

  • 32-kaistaisella moottoritiellä on yhtä suuri kuljetuskapasiteetti.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: