nb_u17 Maglev

Juna löi huiman nopeusennätyksen

Sähkömagneettien avulla liikkuva japanilainen Shinkansen-juna teki nopeusennätyksen: 603 km/h.

torstai 23. huhtikuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Japanissa ei ole syytä valittaa junien hitaudesta. Viime viikolla Shinkansen-magneettilevitaatiojuna kiiti koeradalla huimalla 603 kilometrin tuntinopeudella.

Uskomattoman nopeuden mahdollistaa se, että juna leijuu ilmassa noin 10 sentin korkeudessa voimakkaiden magneettien ansiosta.

VIDEO: Katso junan nopeusennätys

Juna leijuu magneettien yllä

Huiman nopeuden saavuttamiseksi sekä junassa että raiteissa pitää olla sähkömagneetit. Kun voimakkaat magneetit hylkivät toisiaan, juna alkaa leijua raiteiden yllä.

Periaatteessa raide ja juna toimivat kuin tavallinen sähkömoottori, jossa juna on roottori ja raide staattori. Roottori tosin on levitetty raiteeksi, ja työntövoima syntyy, kun radan magneettikentät vaihtavat koko ajan suuntaa.

Juna pysytteli huippunopeudessaan 10 sekunnin ajan, minkä jälkeen se kulki hieman verkkaisemmin. Kuva: Scanpix.

Kaksi kertaa niin vikkelä kuin TGV

Japanin rautatiet -yhtymä, JR, toivoo, että supernopea juna liikennöisi Tokion ja Nogyan välillä jo vuonna 2027. Nykyisin kaupunkien välinen matka taittuu junalla noin kolmessa tunnissa. Maglev-junalla matkustajat pääsisivät perille jo 40 minuutissa.

Nykyisin nopeimman kaupallisessa käytössä olevan junan ennätystä pitää hallussaan Kiina, sillä Shanghaissa lentoaseman ja kaupungin keskustan väliä liikennöivä maglev-juna saavuttaa matkallaan 431 kilometrin tuntinopeuden.

Euroopassa TGV-junat kiitävät korkeintaan 320 km/h. Japanilaisjuna leijui melkein kaksinkertaisella nopeudella niihin verrattuna.

Tulevaisuudessa matkataan todella nopeasti

Uusi ennätyskin kalpenee, jos suunnitelmat Yhdysvaltoihin Los Angelesin ja San Franciscon välille rakennettavasta Hyperloop-junasta toteutuvat. Villin vision mukaan silloin matkataan 1?200 km/h.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: