Hybridbil 16/2014

Uusi hybridiauto kulkee ilmalla

Pelkkää ilmaa. Vain sitä Peugeotin uusi hybridiauto tarvitsee silloin, kun auto ei käytä bensiinimoottoria. Erityisesti kaupunkiajossa auto on vihreä vaihtoehto.

tiistai 28. lokakuuta 2014

Hybridiauto kulkee kolmella tavalla

Hybridi-Peugeotin kuljettaja voi valita, ajaako bensiini- vai paineilmamoottorilla vai molemmilla.

Paineilma sopii verkkaiseen kaupunkiajoon, jossa on paljon jarrutuksia. Kiihdytyksiin ja mäkisille teille sopii yhdistelmäajo. Pelkällä bensiinimoottorilla ajetaan moottoriteillä.

ANIMAATIO: Katso, miten tulevaisuuden hybridi kulkee:

Näin Peugeotin hybridiauto toimii:

1. BENSIINIMOOTTORI Nokassa konepellin alla on paineilmamoottorin vieressä kolmisylinterinen 1,2-litrainen bensiinimoottori. Moottorit ovat yhteydessä toisiinsa niin, että auto voi kulkea ilmalla ja bensiinillä samanaikaisesti. Tarvittaessa auto kulkee myös pelkällä bensiinimoottorilla.

2. PAINEILMAMOOTTORI Hydraulisen moottorin voimanlähteenä toimii paineilma, joka tulee säiliöstä auton keskiosasta. Ilman voimalla auto pääsee 70 kilometrin tuntinopeuteen. Paineilmamoottori on käytössä aina, kun vauhtia on alle 43 kilometriä tunnissa.

3. PAINEILMASÄILIÖ Moottorin ja paineilmasäiliön välissä on pumppu, joka puristaa ilmaa kovaan paineeseen säiliöön ja johtaa sitä moottoriin. Pumppu saa käyttövoimansa bensiinimoottorin ja pyörien ylijäämäenergiasta sekä jarrutuksissa vapautuvasta lämpöenergiasta.

4. LISÄSÄILIÖ Auton takaosassa on ylimääräinen paineilmasäiliö, jonka tehtävänä on toimia paineilmamoottorin ja pääilmasäiliön tasaussäiliönä. Se ottaa tarvittaessa talteen ylimääräisen paineilman. Ilmanpaine on hieman pienempi kuin pääpaineilmasäiliössä.

Villi hybridiauto suunnitteluvaiheessa

Suihkuautoa on kehitetty monta vuosikymmentä. Lue lisää suunnitelmista, joissa yhdistyvät suihkumoottori ja litiumioniakku:

FAKTA

CO2-PÄÄSTÖT: 69 g/km. Perinteisen henkilöauton päästöt ovat noin 150 g/km.

BENSIININKULUTUS: Noin 34,5 km/l.

HUIPPUNOPEUS: Noin 175 km/h.

TOIMINTASÄDE: Täysi paineilmasäiliö ja bensiinitankki riittävät 1 370 kilometrin ajoon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: