Superbus car

Sähköbussi muistuttaa limusiinia

Joukkoliikenteeseen tarkoitettu Superbus-sähköbussi tarjoaa limusiinimaista ylellisyyttä. Siihen mahtuu kerralla 23 matkustajaa.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Eri puolilla maailmaa yritetään keksiä keinoja, joilla linja-autoilla hoidettavasta julkisesta liikenteestä saataisiin entistä miellyttävämpää matkustajien kannalta tinkimättä tiukoista ympäristövaatimuksista. Alankomaalaista Superbus-konseptia ei voi ainakaan moittia vaatimattomuudesta. Ideana on kuljettaa kerralla enintään 23 ihmistä jopa 250 kilometrin tuntivauhtia 15 metriä pitkällä, 2,55 metriä leveällä ja 1,65 metriä korkealla linjalimusiinilla, jossa on kahdeksan ovea. Sähkökäyttöistä erikoisbussia ovat kehittäneet Delftin teknisen yliopiston ja Groningenin valtionyliopiston tutkijat.

Hiilikuidusta, termoplastisesta eli lämpimänä muovautuvasta lasikuidusta sekä Lexan-polykarbonaatista valmistettavan auton aerodynaamisiin ominaisuuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Ferrarin ja Williamsin formula 1 -ryhmiin aiemmin kuulunut italialainen insinööri Antonia Terzi on vastannut muotoilusta, jonka on haluttu näyttävän sekä virtaviivaiselta että ylelliseltä.

Viime syksystä saakka testatun Superbusin luksusteemaan sopii sekin, että matkustamo on jaettu yhden ja kahden hengen osastoihin, joissa voi käyttää internetiä ja katsoa televisiota. Huippuvauhtia linjalimusiinilla tuskin voidaan ajaa nykyteillä – eikä pelkästään nopeusrajoitusten takia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: