nb_u13 electric car

Sähköautot viilentävät kaupunkeja

Uuden tutkimuksen mukaan sähköautot viilentävät suurkaupunkien ilmastoa, sillä ne tuottavat vähemmän lämpöä kuin perinteiset polttomoottoriautot. Sähköautojen yleistyminen voi pienentää sähkönkulutusta kaupungeissa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015 teksti Anne Lykke

Bensiinikäyttöiset autot tuottavat viisi kertaa niin paljon lämpöä kuin sähköautot. Hehkuvan kuumissa suurkaupungeissa sähköautojen vähäinen lämmöntuotanto voi alentaa lämpötilaa ja siten myös pienentää ilmastointiin kuluvan sähkön määrää.

Näihin laskelmiin ovat päätyneet yhdysvaltalaisen Michiganin valtionyliopiston ja kiinalaisen Hunanin yliopiston tutkijat.

Sähköautot suovat ilmastointilaitteelle tauon

Tutkijat ovat laskeneet, millainen vaikutus olisi ollut havaittavissa, jos kesällä 2012 Pekingin kaikki bensiinikäyttöiset autot olisivat olleet sähköautoja.

Tulos oli uskomaton: Ilman lämpötila Pekingissä olisi ollut asteen viileämpi. Siitä olisi seurannut, että ilmastointilaitteet olisivat tarvinneet 14,4 miljoonaa kilowattituntia vähemmän sähköä ja kaupungin hiilidioksidipäästöt olisivat pienentyneet 11?779 tonnilla vuorokaudessa.

14,4 miljoonaa kilowattituntia vastaa 10?000 ihmisen vuotuista sähkönkulutusta.

Sähköautot yleistyvät

Vaikka autokannan uusiutuminen onkin vielä kaukana tulevaisuudessa, sähköautot ovat selvästi valtaamassa alaa automarkkinoilla.

Lue myös: Tulevaisuuden sähköauto latautuu hetkessä

Uusien litiumioniakkujen ansiosta sähköauton akut latautuvat nopeasti ja yhdellä latauksella voidaan ajaa jopa 500 kilometriä. Lue lisää sähköauton historiasta, joka alkoi jo vuonna 1881:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: