Dækeksplosion viral

Räjähtänyt autonrengas aiheutti traagisen onnettomuuden

Autonrenkaan räjähdys johti yhdysvaltalaisperheen tragediaan, kun heidän autonsa suistui tieltä ja pyörähti katolleen. Perheen isä kuoli onnettomuudessa. Pelastusoperaation aikana poliisi lohdutti pientä tyttöä. Miten onnettomuus oikein sattui?

tiistai 23. kesäkuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Kuva univormupukuisesta poliisista, joka lohduttaa käsivarsillaan olevaa pientä tyttöä, on levinnyt ympäri maailmaa.

Tytön isä kuoli Coloradossa Yhdysvalloissa sattuneessa onnettomuudessa, joka johtui autonrenkaan räjähdyksestä. Yksi ensimmäisistä paikalle saapuneista oli poliisi Nick Struck. Hän sai perheen pienen tytön huolehdittavakseen, kun pelastushenkilökunta yritti saada perheen muita jäseniä, äitiä, isää ja sisarta, irti autosta.

Nick Struck koitti parhaansa mukaan kiinnittää kaksivuotiaan tytön huomion toisaalle laulamalla ja osoittelemalla toiseen suuntaan, jotta tyttö ei aistisi tilanteen vakavuutta. Tytön isä sai surmansa onnettomuudessa.

Lämpö ja kuorma voivat johtaa räjähdykseen

Jäljelle jäi vain kysymys: Miten onnettomuus ylipäätaan saattoi sattua?

Rengasvalmistajat tarkkailevat renkaiden räjähdyksistä tehtyjä tilastoja. Niistä käy ilmi selvä trendi: useimmat rengasräjähdykset sattuvat kesäisin, kun lämpötila on korkea, ihmiset ajavat normaalia pidempiä matkoja, ja autot on lastattu täyteen lomalla tarvittavia tavaroita.

Nämä kolme tekijää yhdessä aiheuttavat sen, että vahingoittunut tai kulunut rengas räjähtää helpommin. Lisäksi tiellä oleva naula tai väärä ilmanpaine voivat johtaa räjähdykseen.

Monissa nykyautoissa on TPMS (Tire Pressure Monitoring System) -järjestelmä, joka mittaa rengaspainetta. Järjestelmä hälyttää kuitenkin vain silloin, kun rengaspaine on liian alhainen. Kuumeneminen aiheuttaa renkaassa ylipaineen. Kuumus ja ylipaine yhdessä puolestaan johtavat renkaan räjähdysmäiseen hajoamiseen.

Autoilijat selviävät usein vähin vammoin – kun vain käyttävät turvavyötä

Autot on nykyään turvallisempia kuin koskaan aiemmin. Silti Coloradossa tapahtunut onnettomuus osoittaa, että turvavyö pitää aina olla kiinnitettynä. Yhdelläkään perheenjäsenellä ei ollut turvavyötä. Se johti isän kuolemaan.

Lue lisää autojen turvavälineistä alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: