nb_u06 Nissan Le Mans

Nissan aikoo voittaa Le Mansin perheautojen tekniikalla

Yleensä uudet tekniset ratkaisut siirtyvät kilpa-autoista henkilöautoihin. Nyt Nissan on kääntänyt kehityksen suunnan autolla, joka osallistuu Le Mansin ajoihin.

torstai 5. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Vuosittain järjestettävät 24 tuntia kestävät Le Mansin ajot ovat autonvalmistajien hiekkalaatikko, jossa uusi tekniikka joutuu todelliseen stressitestiin.

Uudet tekniikat, kuten turboahdin ja hybridimoottorit, ovat ensin osoittaneet käyttökelpoisuutensa Le Mansissa, ja vasta sitten niitä on alkanut ilmestyä henkilöautoihin.

Kuluneella viikolla japanilainen Nissan käänsi totutun kuvion päälaelleen.

Turbomoottori vetää eturenkaita

GT-R LM Nismo -kilpa-autossa Nissanin insinöörit ovat nimittäin ottaneet mukaan ratkaisuja, joita on totuttu näkemään tavallisissa perheautoissa.

GT-R LM Nismo -auto on etuvetoinen, mikä tarkoittaa sitä, että auton 500 hevosvoiman V6-moottori vetää eturenkaita. Normaalisti kilpa-autot ovat takavetoisia.

Etuveto luo turvaa

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta autonvalmistajat alkoivat 1970-luvun lopulla tehdä henkilöautoista etuvetoisia. Etuveto on nimittäin turvallisempi, ja sillä saatiin autoon myös lisää tilaa.

Etuvedon vuoksi auton paino jakautuu kuitenkin epätasaisesti, kun suurin osa painossa on auton etuosassa. Se vaikuttaa luonnollisesti auton sporttisuuteen.

Tavistekniikka vastaan urheiluautot

Kilpa-autoissa ja aidoissa urheiluautoissa onkin koko ajan käytetty takavetoa.

Nissanin Le Mansin ajoihin osallistuva auto saa nyt siis näyttää, miten etuvetoisten autojen kehitys on edistynyt.

Kilpa-autojen ratkaisut kadulle

Formula 1 -autot ovat tuottaneet monta mielenkiintoista uutuutta autoteollisuudelle. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Nissankin saattaa pian tuoda markkinoille katukäyttöön soveltuvan etuvetoisen urheiluauton.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: