nb_u09 Rinspeed

Tältä näyttää näkymä robottiautosta edellä ajavaan autoon

Tulevaisuuden robottiautossa on kaihtimet tuulilasissa, se lataa kännykän langattomasti, ja sen katolla on laserskanneri. Rinspeedin Budii-auto esitellään Geneven autonäyttelyssä.

maanantai 2. maaliskuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Kuvittele, että kiihdytät autosi moottoritielle. Liikennevirta soljuu ympärilläsi, ja päästät irti ohjauspyörästä, joka vetäytyy seitsennivelisen robottivarren avulla jalkatilaan.

Auto ottaa vastuun ohjauksesta, ja päästäksesi rauhaan muiden uteliailta katseilta painat nappulaa, joka avaa viuhkamaiset kaihtimet ikkunoiden eteen. Sitten nappaat kannettavan tietokoneen ja alat tehdä töitä.

Sveitsiläinen Rinspeed on tunnettu villeistä konseptiautoistaan. Yrityksen uusin malli – itsestään etenevä Budii – sopii hyvin tuttuun sarjan.

Viuhkamaiset kaihtimet peittävät ikkunat ja takaavat matkustajien yksityisyyden, kun auto etenee laserskannerin ohjaamana.

Automatisoitu auto perustuu BMW:n tekniikkaan

Budii esitellään yleisölle ensimmäisen kerran tällä viikolla, kun Euroopan tärkein autonäyttely avaa ovensa Genevessä. Autonäyttely on avoinna 15. maaliskuuta asti.

Budii-malli perustuu saksalaisen BMW:n pieneen i3-sähköautoon, jonka sveitsiläiset ovat jalostaneet itsestään kulkevaksi tulevaisuuden autotekniikan mallikappaleeksi.

Automatisoitua autoa ohjaa laserskanneri

Itsestään kulkeva auto löytää oikeat ajolinjat katolla olevan laserskannerin avulla.

Skanneri ja kamera kartoittavat yhdessä auton ympäristöä niin, että auto osaa väistää esteet ja pystyy myös valitsemaan oikean ajolinjan.

Kun auto on itseohjaavassa tilassa, sen katosta nousee esiin laserskanneri. Kuva: Rinspeed.

Kuljettaja voi valita, ohjaako hän autoa vasemmalla vai oikealla puolella

Kun liikenne muuttuu niin vaativaksi, että tekniikka ei yksin selviä siitä, tai jos kuljettaja vain haluaa ohjata itse, ohjauspyörä nousee lepotilastaan.

Koska ohjauspyörä on kiinnitetty korin keskellä olevaan joustavaan robottikäsivarteen, matkustajat voivat itse päättää, kumpi etupenkkiläisistä ohjaa autoa.

Rinspeed ei vielä markkinoi itsestään kulkevia autoja

Budii on ikään kuin kurkistus tulevaisuuden tekniikkaan, eikä Rinspeed ala tässä vaiheessa valmistaa robottiautoja.

Robottikäsivarsi ja vapaasti liikkuva ohjauspyörä kuuluvat siis vielä tulevaisuuteen, mutta Budii-autossa on myös tekniikkaa, joka saadaan autoihin hyvinkin pian.

Esimerkiksi auton pienessä tavaralokerossa on induktiolatauspiste. Kun sinne laittaa kännykän, se latautuu langattomasti.

Itsestään kulkevan auton tiellä on vielä esteitä

Rinspeed on vain yksi robottiautoja kehittelevistä yrityksistä. Automatisoidun auton tiellä on kuitenkin vielä monta estettä. Autojen pitää muun muassa erottaa jalankulkijat, varoitusmerkit ja opasteet. Lue lisää alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: