Google Robot Car

Automaattiauto tekee tuloaan

Kun tietokoneeseen on syötetty reitti ja muut tiedot, auto lähtee liikkeelle, ja kuljettaja voi rentoutua.

maanantai 26. maaliskuuta 2012 teksti Henrik Bendix

Internetpalveluistaan tunnettu Google kehittää itseohjautuvaa autoa, joka selviää liikenteen haasteista ihan tavallisilla teillä. Ilman esivalmisteluja autolla ei pääse liikkeelle, sillä sen tietokoneeseen on syötettävä etukäteen hyvin tarkka reittikuvaus.

Ohjausautomatiikka, joka käyttää hyväkseen jatkuvasti päivittyvää tilannekuvaa, vertaa ajantasaisia havaintoja ennakkotietoihin.

Kuljettajan korvaajat

  • Satelliittipaikannin kertoo tarkan sijainnin.

  • Videokamera välittää tietoa esimerkiksi opasteista ja tienkäyttäjistä, olivatpa he sitten liikkeellä jalkaisin, polkupyörällä tai moottoriajoneuvolla.

  • Neljä tutkaa törmäysriskin minimoimiseksi. Edessä olevia esteitä rekisteröi kolme tutkaa. Lisäksi autossa on perätutka. Tutkat toimivat tavalliseen tapaan radioaalloilla.

  • Pyörivä kaukokartoituslaite havainnoi auton ympäristöä lasermittausten avulla noin 70 metrin säteeltä. Etäisyys-tiedot toimivat ikään kuin automatiikan syvyysnäkönä.

  • Tietokone kokoaa eri lähteistä tulevat tiedot ja vertaa tilannekuvaa jatkuvasti siihen syötettyyn reittikuvaukseen. Tietokone huolehtii ohjauksesta: se valitsee tilannekohtaisesti ajosuunnan ja nopeuden ja pysäköi auton sitten, kun määränpää on saavutettu.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: