Aivoleikkaus

VIDEO: Aivokirurgi leikkaa valveilla olevaa potilasta

Elämän ja kuoleman välinen raja on hiuksenhieno, kun kirurgit kajoavat aivojen syvempiin osiin. Tarkkuustyössä virheitä auttaa välttämään se, että potilas on leikkauksen aikana valvetilassa.

torstai 1. syyskuuta 2016 teksti Rikke Jeppesen

Tikittävä aikapommi. Sellaiseksi kirurgi luonnehtii aivokuvassa näkyvää hengenvaarallista kasvainta.

Jos kirurgi ei leikkaa, potilas kuolee, kun kasvain kasvaa. Jos hän leikkaa liian paljon, hän vahingoittaa potilastaan peruuttamattomasti, ja jos hän leikkaa vain osan kasvaimesta, se kasvaa nopeasti takaisin.

Kirurgit leikkaavat tajuissaan olevia potilaita

Vuosittain jopa 190?000 ihmistä kuolee, kun aivosyöpäkasvaimet kasvavat rajusti heidän kallonsa sisällä.

Jos aivokasvain leviää alueille, jotka säätelevät puheen tuottamista ja ymmärtämistä sekä liikkeiden hallitsemista, ihminen ei ole enää entisensä. Tilanne voi kehittyä äkkiä niin vakavaksi, että kasvain tulee poistaa pikimmiten.

Ennen potilaat nukutettiin kasvaimen poiston ajaksi, mutta nykyään monet huippukirurgit tekevät hyvin vaativia operaatioita ilman narkoosia. Potilas on siis kallon avauksen jälkeen täysin tajuissaan.

Aivot eivät tunne kipua

Kirurgit haluavat välttää nukutusta, sillä keskustelemalla potilaan kanssa lääkäri saa välittömästi tiedon siitä, onko hän tehnyt vikapiston. Jos potilas ei ole tajuissaan, erehdykset paljastuvat vasta leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen aikana psykologi jututtaa potilasta. Jos potilas ei äkkiä vastaakaan tai hänellä on vaikeuksia liikuttaa käsivarttaan, kirgurgi keskeyttää leikkauksen.

Aivoissa ei ole kipureseptoreja, joten potilas ei tunne kipua leikkauksen aikana.

Videolla näet, miten oopperalaulaja Ambrož Bajec-Lapajne lauloi serenadia aivoleikkauksensa aikana, jotta kirurgi kuuli, milloin hän oli lähellä tärkeitä aivoalueita.

Kirurgin käsi ratkaisee elämän ja kuoleman

Jos lääkärin käsi vapisee, hän voi leikkauksessa vahingoittaa potilasta. Lue lisää aivokirugin vaikeista valinnoista alla olevasta artikkelista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: