New born mouse

Vastasyntyneet hiiret saivat poikasia

Munasoluja kypsyttävä aine voi auttaa lapsettomia.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Jos naiselta poistetaan lapsena munasarjat esimerkiksi syöpähoidon yhteydessä, hän ei yleensä voi saada lapsia aikuisena. Keinohedelmöitys ei onnistu, koska lapselta otettuja munasoluja ei osata kypsyttää hedelmöityskelpoisiksi. Ruotsalaistutkijoiden läpimurto voi kuitenkin muuttaa tilanteen.

Professori Kui Liun johtama tutkijaryhmä Göteborgin yliopistossa on löytänyt kemikaalin, jolla kypsymättömät munasolut voidaan muuttaa hedelmöitymiskykyisiksi. Kemikaalilla saatiin vastasyntyneiltä hiirinaarailta otetut munasolut kypsymään niin, että niistä syntyi keinohedelmöityksellä elinkelpoisia poikasia.

Kemikaali salpaa munan kehitystä jarruttavan PTEN-molekyylin. Kun PTEN on poissa pelistä, muna voi kypsyä. Uudenlaisia lapsettomuushoitoja voi olla luvassa 5–10 vuoden kuluessa.

Sijaisemo synnytti vastasyntyneiden poikaset

Vastasyntyneiltä hiiriltä otetut munasolut käsiteltiin bpV(HOpic)-kemikaalilla, kypsytettiin aikuisen hiiren vatsaontelossa, hedelmöitettiin ja siirrettiin kasvamaan sijaisemon kohtuun.

Sanasto

Kypsymätön munasolu: **Kaikki munasolut ovat valmiina munasarjoissa naisen syntyessä, mutta ne kypsyvät vasta kuukautiskierron alettua. Yleensä joka kuukausi irtoaa ja kypsyy yksi munasolu.**

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: