MRSA-bacteria

Valo tuhoaa sairaalabakteerit

Skotlannissa tehdyssä kokeessa selvisi, että vaaralliset sairaalabakteerit saadaan hengiltä voimakkaalla valolla.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Skotlantilaisen Strathclyden yliopiston tutkijat ovat keksineet uuden tehokkaan desinfiointikeinon. Se tuhoaa jopa pahamaineiset Chrostridium diffile- ja MRSA-bakteerit, joiden aiheuttamia infektioita on hyvin vaikeaa parantaa.

Tietyntyyppinen erittäin voimakas kapeaspektrinen valo saa tartuntaa levittävät pieneliöt tuottamaan myrkkyjä, joilla ne tuhoavat itse itsensä. Menetelmää on testattu kahden vuoden ajan sairaalassa Glasgow’ssa Skotlannissa. Valokäsittely tuhosi bakteerit ja sieni-itiöt 60 prosenttia tehokkaammin kuin pelkkä pintojen puhdistaminen. Valokäsittely poistaa pieneliöt myös ilmasta. Valodesinfiointi on vaaratonta ihmisille, joten sitä voidaan käyttää jatkuvasti ja sillä on helppo puhdistaa suuretkin alueet, kuten käytävät, leikkaussalit ja potilashuoneet. Pöpöjä tuhoava valo on violetin sävyistä.

Koe tehtiin palovammapotilaiden tehohoito-osastolla, missä osalla potilaista oli MRSA-bakteerien aiheuttama infektio. Valokäsittelyn ansiosta potilastiloissa olevien bakteerien määrä saatiin vähenemään 56–86 prosenttia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: