siittiö iho

Steriili mies saa terveitä siittiöitä omista soluistaan

Uudella menetelmällä on saatu syntymään biologisia poikasia steriileille koirashiirille, joiden siittiöt ovat joko heikkolaatuisia tai niitä ei synny lainkaan. Laboratoriossa isän soluista tuotetut siittiöt ovat terveitä ja elinvoimaisia.

torstai 3. maaliskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Uraauurtava tutkimus vie hedelmättömyyshoidot uudelle tasolle: tulevaisuudessa heikentyneestä sperman laadusta kärsiville voidaan kasvattaa terveitä siittiöitä esimerkiksi ihosoluista.

Miehen hedelmättömyys voi johtua useasta seikasta: siittiöiden tuotantoa heikentävästä hormonivajauksesta, kivesten siittiöntuotannon häiriöistä tai siitä, että siemenjohdinten tukokset estävät siittiöiden poistumisen kiveksistä.

Terveemmät siittiöt keinotekoisesti

Siittiöiden tuotantohäiriöstä kärsiville miehille saattaa olla huomattavasti apua kiinalaisen tutkijaryhmän kokeesta, jossa onnistuttiin tuottamaan hiirille elinvoimaisia ja paljon niiden alkuperäisiä siittiöitä terveempiä siittiöitä laboratoriomaljassa. Sen jälkeen keinotekoisesti tuotetuilla siittiöillä hedelmöitettiin hiiren munasoluja. Tutkimus julkaistiin juuri Cell Stem Cell -aikakauslehdessä.

Kokeessa ei tyydytty vain hedelmöittämään munasoluja koeputkessa, vaan tuotetut alkiot siirrettiin naarashiireen, joka synnytti jonkin ajan pääsetä terveitä, normaalisti kehittyneitä poikasia.

Siittiöt luotiin laboratoriossa

Aiemmin siittiöiden tuottaminen keinotekoisesti on ollut hankalaa, koska sukusolut, kuten siittiöt, syntyvät meioosiksi kutsutussa solunjakautumisessa, jossa myös tuma jakautuu. Prosessissa kromosomien määrä puolittuu 46:sta 23:een.

Kiinalaistutkijat onnistuivat jäljittelemään elimistön omaa siittiöiden tuotantotapaa ottamalla hiiren alkiosta kantasoluja ja viljelemällä niitä hiiren kiveksistä peräisin olevien solujen kanssa.

Menetelmällä saatiin aikaan siittiösolujen esiasteita eli spermatideja, joita ruiskutettiin suoraan munasoluun. Sen jälkeen hedelmöittynyt munasolu siirrettiin naarashiiren kohtuun. Spermatideilla hedelmöitetyistä munasoluista kehittyi terveitä poikasia.

Siittiöitä lapsettomuudesta kärsiville

Asiantuntijoiden mukaan menetelmällä voidaan tulevaisuudessa luoda siittiöitä myös ihmisen ihosoluista.

– Nykyisistä hedelmöityshoidoista ei ole apua kaikille pareille, ja toivommekin, että tutkimuksemme merkitsee merkittävää parannusta miehestä johtuvan hedelmättömyyden hoidossa, sanoi tutkimusta johtanut Nanjingin lääketieteellisen yliopiston professori Jiahao Sha The Independent -lehdelle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: