Zika mikrokefalia

Zika-virus voi tarttua ihmisestä toiseen

Zika-virus, joka voi aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä, leviää Amerikan mantereella. Virusta levittävät keltakuumehyttyset – mutta se saattaa tarttua myös ihmisestä toiseen.

tiistai 26. tammikuuta 2016 teksti Anders Bruun

Yhä useampi Etelä- ja Keski-Amerikan maa on viime aikoina ilmoittanut zika-virusinfektiotapauksista. Sairaus on nyt levinnyt myös Pohjois-Amerikkaan, ja tautitapauksia on rekisteröity kaikkiaan 27 maassa.

Zika saattaa levitä seksin välityksellä

Zika-virusta levittävät pääasiassa Aedes-suvun hyttyset, mutta arvellaan, että se voisi levitä myös seksuaalisessa kanssakäymisessä ihmisestä toiseen.

Jos henkilö, joka on oleskellut tartunta-alueella, saa hyttysenpiston ja sairastuu zika-kuumeeseen, hän voi kotiin palattuaan levittää virusta edelleen toisiin ihmisiin seksin välityksellä.

Tanskan valtion seerumi-instituutin verkkosivuilla lukee: "Jotkut ihmiset ovat saattaneet saada zika-viruksen seksuaalisessa kanssakäymisessä."

"Seksin välityksellä leviämisen riski on tosin pieni”, sanoo Kåre Mølbak, Kööpenhaminassa toimivan Tanskan valtion seerumi-instituutin ylilääkäri ja osastonjohtaja.

Zika-virus voi levitä verensiirrossa

Tanskan terveysministeriön alainen instituutti toteaa myös, että teoriassa on mahdollista, että zika-kuume tarttuu verensiirrossa.

Riski on kuitenkin Mølbakin mukaan pieni, sillä luovutettu veri tutkitaan tarkasti. Lisäksi esimerkiksi Suomessa verenluovuttajalta kysytään, onko hän oleskellut Pohjoismaiden ulkopuolella verenluovutusta edeltävien kuuden kuukauden aikana.

”Suurin osa tartunnoista tapahtuu hyttysten välityksellä”, korostaa Kåre Mølbak.

Siten suurin tartuntariski on alueilla, joilla esiintyy Aedes-suvun hyttysiä, eli Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa ja Tyynenmeren rannikoilla.

Aedes-suvun hyttynen viihtyy suuressa osassa maailmaa. Se levittää muun muassa zika- ja dengue-viruksia.

Aivovaurioita sikiölle

Zika-kuume ei ole sinänsä vaarallinen, sillä yleensä sen oireet ovat lievempiä kuin kausi-influenssassa, mutta terveysviranomaiset suhtautuvat tilanteeseen silti vakavasti.

Zika-virus saattaa nimittäin aiheuttaa sikiölle vakavia aivovaurioita, muun muassa mikrokefaliaa, jolloin lapsella syntyessään on liian pieni pää ja hänestä tulee älyllisesti kehitysvammainen.

Vaikka zika-viruksen ja mikrokefalian tarkkaa yhteyttä ei tunnetakaan, tapaukset ovat keskittyneet niin selvästi samoille alueille, että yhteys on todennäköinen. Brasiliassa, jossa zika-virusta esiintyy runsaasti, mikrokefaliatapausten määrä on kasvanut 9 kuukauden aikana 160:stä 3 500:een.

Zika-rokotetta ei ole

Zika-virusta vastaan ei ole toistaiseksi olemassa rokotetta. Terveysviranomaiset suosittelevat, että riskialueelle matkustavat suojaisivat itsensä hyttysenpistoilta karkotteilla, verkolla ja vaatteilla.

Sikiövaurioiden riskin vuoksi raskaana olevien on syytä miettiä, kannattaako matkalle lähteä raskauden aikana lainkaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: