Zika mikrokefalia

Zika-rokotetta testataan ihmisillä

Rokote pelättyä zika-virusta vastaan on askelen lähempänä. Yhdysvaltojen lääkintäviranomaiset myönsivät 20. kesäkuuta luvan ensimmäisiin kokeisiin ihmisillä.

tiistai 21. kesäkuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz

Nyt on toivoa siitä, että pelätystä zika-viruksesta päästään pian eroon. Zika-virus on viime vuosina levinnyt kulovalkean lailla.

Yhdysvaltojen lääkintäviranomaiset (FDA) ovat juuri antaneet luvan kokeilla rokotetta ihmisillä. Ihmiskokeet ovat viimeinen testausvaihe, minkä jälkeen rokote voidaan hyväksyä käyttöön.

– Olemme ylpeitä ollessamme ensimmäisiä, jotka ovat saaneet luvan aloittaa kokeet ihmisillä, sanoo johtaja J. Jospeh Kim Inovio Pharmaceutical -yrityksestä.

Kim painottaa kuitenkin sitä, että rokotetta ei kannata odottaa hyväksyttävän vielä lähikuukausina.

– Voi mennä vielä vuosia, ennen kuin olemme valmiita. Silti tämä on iso askel.

Vaikka Inovion kokeet ihmisillä eivät tuottaisikaan tulosta, myös monet muut lääkealan isot tekijät kehittävät kilvan rokotetta.

Virus vain leviää Pelätty virus, joka leviää sairastuneesta ihmisestä toiseen hyttysen välityksellä, on piinannut etenkin eteläamerikkalaisia.

Raskaana olevan kohdalla tartunta voi merkitä sikiön vaurioitumista.

Jo nyt tuhannet eteläamerikkalaiset lapset kärsivät pienipäisyydestä eli mikrokefaliasta zika-virustartunnan vuoksi.

Vilkkaan maailmanlaajuisen matkustamisen vuoksi sairaus on levinnyt muihinkin maanosiin ja etenkin Aasiaan ja Afrikkaan. Tartunta on vaarallinen vain sikiöille.

Aikuiset eivät välttämättä edes havaitse tartuntaa, sillä oireet ovat usein niin vähäisiä. Ne, jotka saavat oireita, luulevat yleensä sairastuneensa influenssaan.

Voit lukea kaiken zika-viruksesta täältä: https://www.cdc.gov/zika/

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: