viiden sekunnin sääntö top

Tutkimus kumosi viiden sekunnin säännön

Tutkijat ovat selvittäneet viiden sekunnin säännön paikkansapitävyyttä. Säännön mukaan lattialle pudonneen ruoan voi huoletta syödä, jos se ei ole ollut lattialla viittä sekuntia kauempaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan ruoka on syytä jättää syömättä.

torstai 15. syyskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Alle viisi sekuntia lattialla, nopea käsiliike ja puhdistus reittä vasten. Ja sitten lakupala on taas syömäkelpoinen – ainakin yleisesti ”viiden sekunnin sääntönä” tunnetun viisauden mukaan.

Yhdysvaltalaisessa Rutgersin yliopistossa tutkittiin, mitä elintarvikkeille tapahtuu eri pinnoilla ja miten nopeasti bakteerit tarttuvat pinnoilta ruokaan.

Bakteerit osoittautuvat viiden sekunnin sääntöä nopeammiksi.

Kosteus ratkaisee tartunta-alttiuden

Tutkijat testasivat eri ruoka-aineita, kuten vesimelonia, leipää, jossa oli voita, ja viinikumikarkkeja, neljällä eri pinnalla. Pinnat olivat ruostumaton teräs, laatta, puu ja lattiamatto.

Pinnoilla kasvatettiin Enterobacter aerogenes -bakteeria, joka on salmonellabakteerin sukulainen.

Ruoka-aineiden annettiin lojua pinnoilla 1, 5, 30, ja 300 sekuntia.

Testissä kävi ilmi, että bakteerien tarttumiseen vaikuttaa eniten ruoka-aineen kosteus.

Vesimeloni oli pahin

Mitä pidempään ruoka oli pinnalla, sitä enemmän siihen tarttui bakteereja. Toisaalta vaikka ruoka olisi ollut pinnalla vain alle sekunnin, se oli jo imenyt itseensä bakteereja.

Eniten bakteereja kerääntyi kosteaan vesimeloniin, vähiten viinikumeihin.

Lattiamatolta – ehkä hieman yllättäen – tarttui vähiten bakteereja ruokaan. Se johtuu maton epätasaisuudesta, joka minimoi kosketuspinnan ruoan kanssa.

Lue tästä

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: