MG

Vähän tunnettu seksitauti leviää Britanniassa

Laaja brittiläinen tutkimus osoittaa, että suurella osalla maan väestöstä on huonosti tunnettu sukupuolitauti – eivätkä monet edes tiedä tartunnastaan.

tiistai 17. marraskuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Kirvely, epätavallinen valkovuoto ja lapsettomuus. Niitä aiheuttaa heikosti tunnettu sukupuolitauti, joka on levinnyt vaivihkaa Britanniaan. Uuden tutkimuksen mukaan se on levinnyt erityisesti maan 16-44-vuotiaiden keskuuteen.

Tutkimuksen mukaan prosentilla Britannian 16-44-vuotiaista on tämä sukupuolitauti, joka tarttuu yhdynnässä. Määrä vastaa noin 200 000:ta henkilöä.

Sukupuolitauti johtuu bakteerista

Heikosti tunnettu tauti on infektio, jota aiheuttaa Mycoplasma genitalium- eli MG-bakteeri. MG on tunnettu 1980-luvulta saakka, mutta siitä tiedetään melko vähän.

Lääkärin on vaikea havaita infektio. Se voi olla oireeton, ja kun oireita ilmenee, ne muistuttavat paljolti klamydian oireita. Tauteja hoidetaan kuitenkin eri tavoin.

Antibiootti parantaa sukupuolitaudin

Jos tauti äityy pahaksi, miehellä voi ilmaantua kirvelyä virtsatessa, vuotoa virtsaputkesta tai virtsatietulehdus. Bakteeri saattaa aiheuttaa myös lisäkiveksen tai eturauhasen tulehduksen tai niveltulehduksen.

Naisilla tartunta voi oireilla kirvelynä virtsatessa ja normaalia runsaampana valkovuotona. Bakteeritulehdus saattaa levitä myös kohtuun ja munanjohtimiin, mikä voi johtaa lapsettomuuteen.

Jos infektio huomataan, se on melko helppo hoitaa antibiooteilla. Muiden sukupuolitautien tavoin sitä voidaan myös ehkäistä käyttämällä kondomia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: