Rintasyöpä scan

Rintasyöpä parani vain 11 päivässä

Kun syöpäpotilaille annettiin kahta jo aiemmin tunnettua lääkeainetta, brittilääkärit onnistuivat parantamaan erittäin aggressiivisen rintasyövän vain 11 päivässä. Nyt toivotaan, että uusi syöpähoito voisi korvata solunsalpaajat.

tiistai 22. maaliskuuta 2016 teksti Jakob Priess

Kahden jo aiemmin tunnetun lääkeaineen yhdistelmähoito herättää toivoa syövän selättämisessä.

Brittilääkärit ovat onnistuneet pienentämään kasvaimia ja jopa kokonaan parantamaan rintasyövän naisilta, jotka odottivat leikkausta, kirjoittaa BBC.

Tulokset julkistettiin Euroopan rintasyöpäkonferensissa 11. maaliskuuta, ja asiantuntijat kuvaavat niitä "mullistaviksi".

Syöpähoito tehosi vain 11 päivässä

Brittilääkärit antoivat rintasyöpäleikkausta odottaville naisille syövän hoidossa jo aiemminkin käytettyjä lapatinibia ja trastutsumabia.

Heidän tarkoituksenaan oli tutkia sitä, miten erittäin aggressiivisen rintasyövän kehitystä voitaisiin jarruttaa diagnoosin ja leikkauksen välisenä aikana. Tulokset olivat kaikille suuri yllätys.

Kaikkiaan 66 naista, joilla oli 1–3 sentin syöpäkasvaimia, sai uutta lääkekoktailia. Heistä seitsemältä kasvain katosi kokonaan, ja 11 naisen kasvain kutistui alle 5 millin kokoiseksi.

Kun naiset saapuivat sovittuun leikkaukseen vain 11 päivän lääkehoidon jälkeen, kirurgi totesi, että heidän rinnassaan ei ollut mitään poistettavaa.

Erittäin lupaava syöpähoito

Erittäin aggressiivista rintasyöpää esiintyy joka kymmenennellä rintasyöpäpotilaalla. Se johtuu HER2-proteiinista. Tällä hetkellä HER2-positiivisia syöpäkasvaimia hoidetaan leikkauksella, solunsalpaajilla ja trastutsumabilla.

"Tulokset ovat erittäin lupaavia, ja jos ne osoittautuvat pysyviksi, kyseessä voi olla ensimmäinen askel kohti uutta menetelmää HER2-positiivisen rintasyövän hoidossa," sanoo professori Arnie Purushotham tutkimusta rahoittaneesta Cancer Research UK -tutkimuslaitoksesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: