nb_u13 Angelina

Syöpä on ovelampi kuin Angelinan leikkausidea

Hollywood-tähti Angelina Joliella on perimässään geeni, joka lisää hänen riskiään sairastua munasarja- ja rintasyöpään. Rintojen ja munasarjojen poistaminen ei kuitenkaan takaa sitä, että nainen säästyy varmasti syövältä.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015 teksti Julie Hjerl Hansen

Kaksi vuotta sitten filmitähti Angelina Jolie poistatti rintansa, jotta hän ei sairastuisi rintasyöpään. Nyt Jolie on ollut leikkauksessa, jossa häneltä on poistettu myös munasarjat ja munanjohtimet.

Angelina Joliella on perimässään BRCA 1 -geeni, joka lisää lisää hänen riskiään sairastua syöpään. Jolien lääkärin mukaan Joliella on 87 prosentin riski sairastua rintasyöpään ja 50 prosentin riski sairastua munasarjasyöpään.

Leikkaus ei poista syövän mahdollisuutta

Osa naisista, jotka saavat kuulla, että heillä on rintasyövän ja munasarjasyövän esiintymistodennäköisyyttä kasvattava geeni, haluaa Jolien tavoin poistattaa vaarantuneet elimet.

Vaikka poistoleikkaus vähentääkin syövän mahdollisuutta, se ei takaa sitä, etteikö syöpä voisi puhjeta.

Vaikka naiselta poistetaan rinta syövän ehkäisykeinona, hänen elimistöönsä jää silti aina mikroskooppisen pieniä osia rintakudosta, joihin syöpä voi iskeä.

Tutkimus, jossa seurattiin noin sataa rintansa poistattanutta naista, osoitti, että kolme heistä sairastui myöhemmin rintasyöpään. Muissakin tutkimuksissa on havaittu sama ilmiö.

Jos rinnat on poistettu, seulontatutkimus ei onnistu

Kun naiselle on tehty rintojenpoistoleikkaus, mammografiatutkimusta on mahdotonta suorittaa. Rintasyövän esiasteiden havaitsemiseksi rinnattomilta naisilta ei ole vielä kehitetty tehokkaita seulontamenetelmiä.

Jos nainen havaitsee kyhmyn rinnassaan ja kyhmy todetaan syöväksi, syöpä on jyllännyt hänen elimistössään jo pitkään. Rintasyövän kehittyminen voi kestää jopa 20 vuotta ja muiden syöpämuotojen sitäkin pidempään.

Tutkijat keskittyvät syövän ennaltaehkäisyyn

Viime vuosina syöpätutkimuksen painopistealue on muuttunut kasvainten hoitamisesta niiden kehittyminen ehkäisyyn:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: